Asuntomarkkinoiden tilanne Pohjoismaissa

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja ja Pohjoismaiden Kiinteistönvälittäjäunionin pääsihteeri Jukka Malila valottaa missä jamassa muiden Pohjoismaiden asuntomarkkinat ovat.

Ruotsissa

Päämarkkinana toimivien asumisoikeusasuntojen (bostadsrätter) että omakotitalojen keskihinnat ovat laskeneet viimeisinä kuukausina joitakin prosentteja. Vuodentakaiseen verrattuna naapurimaan asumisoikeusmarkkinoiden keskihinnat olivat kuitenkin heinäkuun lopussa vielä plussalla 2 prosentilla. Sen sijaan omakotitalojen osalta 12 kuukauden liukuva keskiarvo näytti heinäkuussa 2011 yhden prosentin verran miinusta.

Ruotsissa tasaiseen hintojen nousutahtiin tai peräti laskeviin lukuihin ei ole viime vuosina totuttu, pikemminkin päinvastoin. Hintojen nousukulma on maassa ollut viime vuosina vahvasti positiivinen.

- Ruotsissa hintojen laskun syyksi arvellaan nyt kesäsesonkia, maailmantalouden yleistä epävarmuutta ja em. tilanteen vaikutusta kotimarkkinoihin sekä viimeaikaisia lakimuutoksia, jotka ovat vaikeuttaneet asuntokaupan rahoituksen saantia. Keskihinnan laskuun on löydetty syyksi niinikään se, että kalliimman luokan asuntoja ei ole tullut kesäkaudella entiseen tapaan myyntiin, Jukka Malila valottaa.

- Ostajat odottavat pääsevänsä ostamaan halvemmalla ja ovat jääneet odottamaan alennusmyyntejä. Myyjät puolestaan uskovat, että alennuksella asuntoa ei tarvitse myydä ja jäävät hekin odottamaan. Tämä pidentää myyntiaikoja. Tässä ilmiössä on sukulaisuutta Suomen ja Ruotsin välillä, Malila jatkaa.

Välittäjien järjestö Mäklarsamfundet on viime aikoina arvostellut lainlaatijoita siitä, että asuntokauppaan on nyt tuotu rajoitteita, jotka asettavat ostajat rahoituksen saannissa eriarvoiseen asemaan. Etenkin pienituloiset ja asumisuraansa vasta aloittavat ovat joutuneet viime aikoina muutoksista kärsimään.

Norjassa

Asuntokauppa on viime vuosina käynyt ja käy tälläkin hetkellä vilkkaana. Heinäkuun loppuun mennessä saavutettu asuntojen kokonaismyyntimäärä on suurempi kuin vastaavaan aikaan edellisinä vuosina. Myyntiajat ovat erittäin lyhyitä, keskimäärin 4-5 viikkoa. Asuntojen hinnat kehittyvät voimakkaan nousujohteisesti ja saman, tyypillisesti 5-10 prosentin haarukassa liikkuvan positiivisen hintakehityksen ennakoidaan toteutuvan tänä vuonna vuoden loppuun mennessä.

Tanskassa

Asuntomarkkinat ovat olleet lamassa jo useamman vuoden. Kauppojen määrät ja hinnat ovat pudonneet useilla kymmenillä prosenteilla korkeimmilta tasoiltaan. Pessimismi markkinoilla on tänä vuonna edelleen lisääntynyt. Sekä kauppojen määrä että asuntojen hinnat ovat laskeneet tänä vuonna entisestään. Milloin luvassa on parempaa, sitä ei uskalleta tällä hetkellä edes veikkailla.

Pohjoismaiden ilonaihe Islanti

Viimeaikainen ilonaihe Pohjoismaiden asunto- ja kiinteistömarkkinoilla on yllättävästi Islanti. Markkinat ovat maassa olleet useamman vuoden lamaannuksissa, mutta nyt hintataso on noussut vuodentakaisesta 15 prosenttia ihmisten herättyä asuntokaupoille. Samaa kertoo kauppojen määrien kehitys: vielä vuonna 2010 kauppoja tehtiin vain noin 3000 kappaletta, mutta tälle vuodelle kauppojen määrän ennustetaan Islannissa nousevan vuoden loppuun mennessä jopa yli 7000 kappaleen.

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry, Jukka Malila

MTV3

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja