Asuntomarkkinoiden kuumeneminen huolena Ruotsissa

Ruotsissa kaavaillaan uusia asuntoluottojen kiristämisiä ylikuumentuneiden asuntomarkkinoiden viilentämiseksi. Tuoreen selvityksen mukaan yli 400.000 ruotsalaista kotitaloutta on saanut niin paljon asuntolainaa, että pienikin koronnosto saattaa sysätä asuntovelkaiset syviin vaikeuksiin.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan myös Ruotsin kasvukeskuksissa ennätysmatalien korkojen siivittäminä. Pankkien luotonantoa valvovan viranomaisen mukaan asuntokupla varsinkin Suur-Tukholmassa on nyt tosiasia.

- Vääristymä on noin 20 prosenttia - sen verran asunnot ovat ylihintaisia, kertoo analyytikko Bengt Hansson Ruotsin valtion luottotakuulaitokselta.

Ruotsin keskuspankki ennakoi ensimmäistä koron nostamista jo kesällä - seurauksena asuntojen hinnat saattavat kääntyä laskuun samalla kun asumisen kustannukset nousevat.

Pääekonomisti Lars Frisell Ruotsin rahoitustarkastuksesta toteaa, että monissa asunnoissa on liikaa lainaa.

-Rahavaikeuksissa olevat perheet ovat alttiita pienillekin hintojen laskulle, hän toteaa

Rahoitustarkastuksen eilisen selvityksen mukaan miltei joka toisen kotitalouden asuntovelka on yli 80 prosenttia ja joka kymmenennen yli 90 prosenttia asunnon markkinahinnasta. Yhteensä tällaisia kotitalouksia on 400.000.

-Nyt koetellaan lähinnä nuoria ensiasunnon ostajia. He ovat tässä häviäjiä, toteaa Hansson.

Rahoitustarkastus laatii parhaillaan pankeille ohjeita, joiden mukaan asuntojen omarahoitusosuuden olisi pakko olla olosuhteista riippuen 10-25 prosenttia asunnon markkina-arvosta. Asuntovelallinen joutuisi myös lyhentämään lainaansa - päinvastoin kuin tänään. Ohjeet on tarkoitus saattaa voimaan heinäkuun alusta.

Katso Kari Lumikeron juttu Tukholmasta (Seitsemän uutiset 25.2.2010)

Lue myös:

    Uusimmat