Mainos

Asuntoluottojen kysyntä kasvanut

Asuntoluottoja otettiin alkuvuonna neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Erityisen paljon uusia asuntoluottoja otettiin maaliskuussa, lähes kolme miljardia markkaa.

Pankkiyhdistyksen mukaan pankinjohtajat odottavat kotitalouksien halukkuuden luotonottoon lisääntyvän. Kolme neljästä pankinjohtajasta uskoo luotonoton kasvavan tänä vuonna. Suurin osa kotitalouksien luotoista on asuntolainaa. Pankkiyhdistyksen katsauksen mukaan heliborin suosio viitekorkona palautui alkuvuonna, kun odotukset lyhyiden korkojen lähtötasosta Emussa laskivat.

Uusien asuntolainojen korko laski maaliskuussa 5,6 prosenttiin. Pankinjohtajien mukaan asunnot sijoituskohteena ovat sen sijaan menettäneet suosiotaan viime syksystä. Moni arvioi, ettei asunnosta ole enää odotettavissa pääomavoittoja samalla tavalla kuin parina viime vuonna, jolloin asuntojen hinnat selvästi nousivat. Nyt sijoittajan on tyydyttävä pääosin vuokratuottoon.

Asp-luotto menettänyt suosiotaan

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän eli ns. asp-luottojen suosio on alentunut. Viime vuonna vain neljä prosenttia kotitalouksien uusista asuntoluotoista oli asp-luottoja. Pankkiyhdistyksen mukaan pankeissa oli viime vuonna noin 40 000 asp-tiliä, kun vuosikymmenen vaihteessa tilien määrä oli noin 110 000.

Pankeissa asp-lainojen suosion heikentymisen syynä pidetään sitä, ettei järjestelmä ole muuttunut olosuhteiden, käytännössä korkojen ja hintojen, mukana. Korkojen laskun myötä valtion osuus asp-lainan korosta on jäänyt vähäiseksi. Korkoa suurempana epäkohtana pidetään sitä, ettei asp-luotolla hankittavan asunnon enimmäishintaa ole nostettu, vaikka asuntojen hinnat ovat nousseet. Enimmäishinnan vahvistaa valtioneuvosto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.