Mainos

Asuntolainojen nopea kasvu jatkui

Asuntolainojen määrä kasvoi tammikuussa lähes 17 prosenttia vuoden takaisesta. Uusien lainojen keskikorko nousi 3,3 prosenttiin. Kotitalouksilla on asuntolainaa 49 miljardia euroa.

Kotitalouksien asuntolainojen nopea kasvu jatkui tammikuussa korkotason nousukäänteestä huolimatta. Asuntolainat kasvoivat Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan tammikuussa 16,7 prosenttia vuotta aiemmasta eli vain 0,1 prosenttiyksikköä hitaammin kuin joulukuussa.

Kotitalouksien asuntolainakanta nousi tammikuun lopussa 49 miljardiin euroon. Niiden koko pankkivelka kohosi 69 miljardiin.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi tammikuussa 3,30 prosenttiin. Koko asuntolainakannan korko nousi 3,24 prosenttiin. Markkinat ennakoivat Euroopan keskuspankin joulukuun alussa aloittaman rahamarkkinoiden kiristämisen pääosin jo marraskuussa.

EKP nosti rahamarkkinoiden ohjauskoron joulukuun alussa 2,00 prosentista 2,25 prosenttiin. Korko oli ollut historiallisen alhainen kesäkuusta 2003 lähtien. Toisen kerran keskuspankki nosti ohjauskorkoa viime torstaina. Korko nousi 0,25 prosenttiyksikköä 2,50 prosenttiin. Tammikuun uusien asuntolainojen koroissa se ei vielä näkynyt.

Kotitaloudet solmivat tammikuussa uusia asuntolainsopimuksia lähes 1,9 miljardin euron arvosta eli hieman enemmän kuin joulukuussa.

Trichet: EKP:n rahapolitiikka on kevyttä

Euroalueen pitkät korot ovat yhä historiallisen alhaiset ja rahapolitiikka kevyttä, sanoi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet Pariisissa. Hänen kommenttinsa viestivät, että EKP on valmis jatkamaan ohjauskoron nostamista.

- Rahapolitiikan toimintaympäristö on edelleen kasvua tukeva, Trichet muistutti lehdistötilaisuudessa. Markkinoilla korot ovat historiallisesti alhaisempia kuin kertaakaan toisen, ellei peräti ensimmäisen, maailmansodan jälkeen, hän sanoi pitkistä koroista.

Trichet ei ennakoinut millään tavoin, koska EKP aikoo nostaa korkoa seuraavan kerran.

- Emme ole mekanistisia sen paremmin arvioissa kuin päätöksissä.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja toisti tulevien päätösten perustuvan keskuspankin keräämään informaatioon ja siitä tehtäviin arvioihin.

Ostovoima turvataan

Trichet teki selväksi, että EKP aikoo pitää huolen siitä, ettei inflaation nopeutuminen pääse vaarantamaan euroalueen hintavakautta. EKP:n tavoitteena on pitää hintojen vuotuinen nousu hieman alle 2 prosentissa.

- Pankin vastuualueella euromaiden kansalaiset voivat luottaa meihin. Me olemme olemassa kansalaisten ostovoiman turvaamiseksi. Kansalaiset voivat olla varmoja siitä. Hintavakaus ei ole jotain sellaista, jonka laitan vaakakuppiin kasvun ja työpaikkojen vastapainoksi. Jos keskuspankki menettää uskottavuutensa, kaikki inflaatio-odotukset vahvistuvat ja kasvu ja työllisyys menettävät ankkurinsa, Trichet sanoi.

Rahoitusmarkkinat ovat tulkinneet EKP:n varoitukset inflaatiopaineiden voimistumisesta merkiksi siitä, että pankki jatkaa rahamarkkinoiden kiristämistä. Markkinakorkoihin on jo hinnoiteltu yksi korotus viimeistään kesäkuussa sekä 1990-prosenttisesti vielä uusi ohjauskoron korotus syyskuussa.

Tuoreessa ennusteessaan EKP ennakoi inflaation liikkuvan tänä ja ensi vuonna noin 2,2 prosentin tasolla. Pankin inflaatiotavoite ylittyisi jo seitsemättä vuotta yhtäjaksoisesti. Helmikuussa euroalueen kuluttajahinnat nousivat 2,3 prosentin vauhtia ja koko viime vuonna 2,2 prosenttia.

Asuntomarkkinat tarkkailussa

Trichetin mukaan asuntomarkkinoita on myös aiheellista pitää tarkoin silmällä. Tilanne vaihtelee maasta toiseen, mutta joissain maissa asuntojen hinnat nousevat nopeasti samaan aikaan kun asuntoluotot "laukkaavat", hän muistutti.

Euroalueen asuntoluotot kasvoivat tammikuussa 11,7 prosentin vauhtia, kun asuntolainat joulukuussa kasvoivat 11,5 prosenttia. Koko yksityisen luotonoton kasvu kiihtyi 9,3 prosentista 9,7 prosenttiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.