Mainos

Asuntolainojen määrä kasvussa

Yhä useampi asunto-ostos rahoitetaan nykyään lainarahalla.

Asuntokauppa on selvästi hidastunut vuoden takaisesta. Myyntiajat ovat venyneet ja asuntojen hinnat laskeneet. Asuntolainat käyvät kuitenkin paremmin kaupaksi kuin koskaan. Kerrostaloasuntoakin myydään keskimäärin hieman yli kolme kuukautta koko maassa.

uudet asuntoluotot Myös asuntolainojen kysyntä on alkuvuoden notkahduksen jälkeen kääntynyt jälleen nousuun. Maaliskuussa uusia asuntoluottoja myönnettiin lähes neljällä miljardilla markalla. Yhä ollaan miljardin verran jäljessä kevään 99 kuukausivahdista. Pankit saavat kuitenkin kirjata luottonsa kuten parhaaksi näkevät, joten myös näkemykset luottojen todellisesta kysynnästä vaihtelevat.

-Nyt ollaan ihan ennätystasolla uusien lainojen ottamisessa. Vuonna 99 otettiin tilastoissa näkyy hieman enemmänkin, mutta niistä merkittävä osa oli vanhjen lainojen uusimista, eli siinä mielessä ihan aidosti uusia lainoja otetaan tällä hetkellä vähintään yhtä paljon kuin aikaisempi ennätysvuosi, sanoo ekonomisti Lauri Uotila Sammosta.

-Tällä hetkellä ihmiset ottavat huomattavasti enemmän asuntolainoja kuin otettiin vaikkapa vuosi sitten. Meidän kaupoissamme viime vuoden alkupuolella käteiskauppojen osuus oli 29 % ja tänä vuonna käteiskauppoja on ollut noin 20 % eli lainoituksen suosio on kasvanut vahvasti, sanoo Uotila.

Lamaa edeltäneistä ajoista velanotto eroaa ratkaisevasti, sillä nyt kotitalouksien tulot suhteessa velkoihin ovat kohdallaan ja korotkin ovat selvästi alhaisempia kuin kymmenen vuotta sitten.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.