Mainos

Asuntolainojen kasvu taas ennätysvauhdissa

Alhainen korkotaso on jälleen kasvattanut suomalaisten asunnonostohaluja.

Pankkien asuntoluottojen kasvu nopeutui maaliskuussa 0,3 prosenttiyksikköä. Kotitalouksien asuntoluottokanta kasvoi Suomen Pankin rahoitusmarkkinakatsauksen mukaan maaliskuussa 13,1 prosenttia 31,5 miljardiin euroon.

Asuntolainat kasvoivat yhtä nopeasti viimeksi vuonna 1999. Kotitalouksien asuntoluottojen kasvua siivittää alhainen korkotaso, joka on laskenut historiallisesti poikkeuksellisen alas.

Maaliskuussa uusien asuntolainojen korko laski keskimäärin vain 3,49 prosenttiin eli 0,1 prosenttia alemmaksi kuin helmikuussa. Vuodessa uudet asuntolainat ovat halventuneet 1,25 prosenttiyksikköä.

Toimistopäällikkö Veli-Matti Mattila Suomen Pankista korostaa, että kotitalouksien tulee kuitenkin varautua myös korkojen nousuun.

- Tietysti me keskuspankissa olemme huolissamme siitä, jos kasvu on liiallista. Tässä tilanteessa näkisin kuitenkin, että kotitalouksien täytyy vain huolehtia siitä että, he ymmärtävät sen, että korkotaso voi liikkua ylöspäin ja että heillä on riittävää turvamarginaalia siinä tilanteessa että korot nousevat, Mattila sanoo.

Kotitaloudet nostivat uusia asuntoluottoja maaliskuussa Suomen Pankin ennakkotietojen mukaan 1110 miljoonaa euroa. Niiden asuntolainakanta kasvoi helmikuusta noin 0,4 miljardia euroa.

Kotitalouksien koko asuntolainakannan keskikorko laski maaliskuussa 4,23 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 5,10 prosenttia. Helmikuusta korko laski 22 pistettä. Inflaatiovauhti oli Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 1,6 prosenttia, joten uusien asuntolainojen reaalikorko oli maaliskuussa vain 1,9 prosenttia.

Jos uusien luottojen korkoa verrataan EU:n yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin, oli reaalikorko vain 1,6 prosenttia. Pankkien koko luotonanto kasvoi maaliskuussa 9,2 prosenttia 75,0 miljardiin euroon. Uudet yritysluotot ja luotot asuntoyhteisöille nousivat 1520 miljoonaan euroon. Kaikkien uusien luottojen keskikorko laski 3,44 prosenttiin. Koko luottokannan keskikorko laski 4,15 prosenttiin.

Pankkien talletukset kasvoivat maaliskuussa 2,3 prosenttia. Niiden talletuskanta nousi kuun lopussa 60,2 miljardiin euroon. Pankkien antolainausenemmyys nousi maaliskuussa 14,8 miljardiin euroon. Talletusten keskikorko laski ennakkotietojen mukaan 9 pistettä. Pankit maksoivat talletuksille maaliskuussa korkoa keskimäärin 1,22 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.