Mainos

Asuntolainoja otettu ennätysmäärä

Uusia asuntoluottoja otetaan nyt enemmän kuin koskaan aiemmin tällä vuosikymmenellä. Toukokuussa määrä nousi 3,7 miljardiin markkaan. Pankit käyvät kovaa kilpailua asuntolaina-asiakkaista, jopa kannattavuuden kustannuksella.

Pankkien perimät korkomarginaalit ovat selvästi kaventuneet kilpailun myötä. Joillakin paikkakunnilla korkomarginaali liikkuu jo prosentin tuntumissa, kun se normaalisti on kahden prosenttiyksikön luokkaa. Pankeissa asuntoluottojen kysynnän kasvun uskotaan jatkuvan tämän ja ensi vuoden. Laman aikana patoutunut kysyntä alkaa nyt purkautua; ihmiset luottavat huomiseen, työllisyys on parantunut ja korot alhaalla.

Hyvässä muistissa ovat vielä ajat, jolloin pankit suorastaan suolsivat lainaa asiakkailleen, myös ilman varmoja takuita. Asiakkaat joutuivat velkavankeuteen ja pankeille koitui tappioita. Suurimpien pankkiryhmien edustajat eivät usko, että pankit nyt ajavat itseään vaikeuksiin kovalla hintakilpailulla, vaikka myöntävätkin kisassa olevan jo epäterveitä piirteitä.

-Ei hintakilpailu koko valtakunnan tasolla ole niin rajua, että katastrofista voidaan puhua, pankinjohtaja Keijo Manner Osuuspankkikeskuksesta sanoo.

Pankinjohtaja Jari Karinkanta Merita-Nordbankenin Helsingin Senaatintorin konttorista katsoo, että omat riskinsä kovaan kilpailuun liittyy.

-Hulluina vuosina tehtiin myös vääriä luottopäätöksiä eli luototettiin kohteita, joita ei ollenkaan olisi pitänyt luotottaa. Nyt ei enää tehdä pähkähulluja päätöksiä, mutta kaikkien pankkien edun mukaista olisi, etteivät pankit kilpailisi itseään huonoon kuntoon, hän sanoo.

Pankinjohtaja Matti Inha Leoniasta ei näe kovassa pankkikilpailussa riskejä.

-Laman opetukset ovat mielessä. Pankit eivät halua, että asiakkaat velkaantuvat. En usko, että yltiöpäiseen luototukseen mennään, hän sanoo.

Lainakantakin kasvussa

Suomen Pankin rahoitusmarkkinakatsauksen mukaan pankit myönsivät toukokuussa uusia asuntoluottoja 3,7 miljardia markkaa. Maalis-huhtikuussa uusien asuntoluottojen määrä oli noin kolme miljardia. Viime vuonna kuukausittaiset määrät liikkuivat 2-2,9 miljardissa.

Koska uusia lainoja otetaan nyt enemmän kuin vanhoja maksetaan pois, pankkien asuntolainakanta on myös kasvanut. Toukokuussa se oli lähes 104 miljardia markkaa. Alimmillaan asuntolainakanta tällä vuosikymmenellä oli vuonna 1995, jolloin liikuttiin 95 miljardissa.

Kansantalouden hyvien kasvuodotusten, työllisyyden kohentumisen ja alhaisten korkojen ohella muuttoliike kasvukeskuksiin pitää Mannerin mukaan asuntolainojen kysynnän vilkkaana myös jatkossa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.