Mainos

Asuntolainaan ei kattoa, Fiva pettyi, kiinteistöala ilahtui

Finanssivalvonta pettyi elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) päätökseen haudata esitys asuntolainakatosta.

Johtaja Anneli Tuominen sanoi, että mahdollisuus asettaa sitova lainakatto olisi ollut rahoitusvalvojalle tarpeen tulevien kriisien torjumiseksi.

– Valvojalla pitää olla käytössään sellaiset työkalut, että se voi etukäteen puuttua asioihin, ennen kuin tilanne ylikuumenee. Lainakatto on tarpeen ääritilanteita varten. Se ei olisi automaattisesti voimassa, Tuominen sanoi.

Uuden lain säätäminen on hänen mukaansa liian myöhäistä siinä vaiheessa, kun kriisi on käsillä.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen on samaa mieltä. Myös hänen mielestään lainakatto olisi ollut hyvä lisä Fivan työkalupakkiin.

– Vapaavuori on oikeassa siinä, että juuri nyt asiat ovat Suomessa kunnossa, mutta se on huono peruste jättää varautumatta tuleviin ongelmiin.

Lahtinen huomautti, että esimerkiksi Yhdysvalloista ja Espanjasta on saatu tuoreita esimerkkejä siitä, että tietyissä oloissa hyvätkin pankit voivat altistua vastuuttomaan luotonantoon. Asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen riski saattaa kasvaa, jos Suomen talous lähtee selvästi euroalueen kriisimaita nopeampaan kasvuun, mutta korot pysyvät yhä erittäin matalalla tasolla.

Kiinteistöala mielissään

Kiinteistöalalle lainakatosta luopuminen oli hyvä uutinen, sillä sen pelättiin jarruttavan varsinkin ensiasuntojen kauppaa. Keskustelu asiasta hämmensi ihmisiä ja aiheutti turhaa epävarmuutta, arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

– Luulen, että lainakaton tavoitteet on pitkälti tavoitettu jo sillä, että pankit ovat kiristäneet omaa luottopolitiikkaansa, Hämäläinen sanoi STT:lle.

PTT arvioi viime talvena, että lainakatto olisi vaikeuttanut ensiasunnon hankintaa eniten pääkaupunkiseudulla, missä korkea vuokrataso vaikeuttaa säästämistä. Ongelmaa olisi voitu lääkitä esimerkiksi helpottamalla asp-säästämisen ehtoja.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.