Mainos

Asuntokauppaan ennustetaan lisää alennusmyyntejä ensi vuonna

Uusien asuntojen kauppa on hiljentynyt entisestään ja valmistuneiden asuntojen varasto kasvoi loppuvuodesta useilla sadoilla asunnoilla. Rakennusteollisuudessa ennakoidaan vaikeiden aikojen jatkuvan myös vuonna 2015.

Helsingin Töölönlahdelle valmistui viime kesänä uusi 15 asunnon kerrostalo, josta neljä asuntoa on nyt myyty. Kalleimmassa 141-neliöisessä asunnossa neliöhinta on 17 872 euroa ja kokonaishinta 2,5 miljoonaa euroa. Muutoinkin neliöhinnat pyörivät 14 000 euron kieppeillä.

Kohteen rakennuttaja Lemminkäinen pitää hintapyyntöjä kohtuullisena.

– Jos miettii sijaintia, me olemme meren rannalla, keskellä kaupunkia, niin silloin kyllä, myyntipäällikkö Mirja Hautamäki Lemminkäiseltä toteaa.

Helsingin keskusta-alueella uusien asuntojen hinnat ovat keskimäärin noin kolmanneksen vanhoja kerrostaloasuntoja korkeammat. Töölönlahden kohteessa ero vaikkapa töölöläiseen Jugend-taloon on vähintään kaksinkertainen.

– Jos haluaa uudiskohteen, niin näille on oma asiakaskunta. Osa haluaa ehdottomasti sen vanhan Jugend-talon ja osa haluaa sitten tulla uuteen, Hautamäki pohtii.

Hautamäki uskoo, että kohteen asunnot saadaan myydyksi ensi vuoden aikana. Haastavassa taloustilanteessa muutaman prosentin hintajoustoja on jo tehty, ja joudutaan tekemään jatkossakin.

– Ne neuvotellaan aina tapauskohtaisesti. Se on tämän ajan ilmiö.

Markkina aukeaa hintojen kautta

Uusien asuntojen hinnoista ei normaalioloissa juuri tingitä, mutta valmistuneiden asuntojen kasvava varasto on tuonut muutamia poikkeuksia. Esimerkiksi Lappeenrannassa YIT laski syksyllä kohteensa myyntihintoja 15 prosenttia kauppojen vahdittamiseksi.

Rakennusteollisuus ry:ssä uskotaan, että alemyyntejä tulee jatkossakin.

– Kyllähän tietysti markkinatilanne on, mikä on. Se varmasti johtaa myös siihen, että hintoja tarkastetaan. Jos katsomme vanhojen asuntojen hintoja, niin ne ovat laskeneet tämän vuoden aikana, mutta uusissa hintakehitys on ollut vielä kohtuullisen hyvää. Tietysti, jos tilanne pitkittyy ja vaikeutuu, niin varmasti sitten hintojen kautta tämä markkina aukeaa, sanoo pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuus ry:stä.

Asuntokauppa käy tällä hetkellä paikallisesti ja asuntotyypeittäin hyvin eritahtisesti.

– Kysyntä on painottunut nimenomaan pieniin asuntoihin. Jos tuotannossa on vaatimustenkin myötä näitä isompia asuntoja, niin näiden kaupanteko on tietysti vähän hitaampaa, Pakarinen miettii.

Töölönlahden uudiskohteessa kaupaksi ovat kuitenkin ensin menneet suuremmat asunnot, samoin Espoon Tapiolassa, johon nousee nyt pitkästä aikaa uudistuotantoa. Kolmessa uudessa kerrostalossa on asuntoja 191.

– Asunnoista 55 prosenttia on myyty, että olosuhteisiin nähden sanoisin, että kauppa on käynyt hyvin. Sellainen helpoiten kaupaksi käynyt asuntokoko on 95 neliötä, kertoo toimitusjohtaja Tauno Nokelainen kohdetta rakennuttavasta KOY Metsätapiolasta.

Tapiolan uudiskohteissa keskimääräinen neliöhinta on 7000 euron luokkaa ja kalleimmillaan lähes 12000 euroa.

– Tapiolassa ei ole 1980-luvun alun jälkeen tullut uudistuotantoa juurikaan eli kysyntä on hyvin paikallista. Hinta on sinänsä kova, mutta se on aluehinta. Niin kuin kiinteistökaupan ammattilaiset sanovat, niin asuntokaupassa on kolme tärkeätä asiaa: sijainti, sijainti ja sijainti, Nokelainen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.