Mainos

Asuntokauppa viileni loppuvuonna

Kuumana käynyt asuntokauppa rauhoittui loppuvuonna. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan vuoden 2009 lopussa alkanut hintojen nousu kiihtyi yhä viime vuoden alussa, mutta vuoden loppua kohden kehitys oli jo maltillisempaa.

- Nousukulma oli välillä huolestuttavan kova. Jos kehitys olisi jatkunut samanlaisena pitkään, vaikkapa muutamia vuosia, niin toki silloin olisi ollut ongelmia, sanoo toimitusjohtaja Jukka Malila Kiinteistönvlitysalan Keskusliitosta.

Koko vuoden tasolla hinnat nousivat ennakkotietojen mukaan noin 8 prosenttia. Keskimäärin vanhan osakehuoneiston neliö maksoi viime vuonna 2100 euroa.

Nyt hintarallia hillitsee se, että rahaa kuluu yhä enemmän muihin kuluihin.

- Energian hinnan nousu ja muut kustannukset kuten kiinteistöverot rasittavat asunnonomistaja ja rauhoittavat osaltaan asuntokauppaa, toteaa Malila.

Määrällisesti asutontokauppa toipuu hitaasti finanssikriisin kuopasta. Viime vuonna käytettyjä asuntoja myytiin yli 71 000. Se on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna ja noin tuhat enemmän kuin vuonna 2008. Huippuvuosiin on vielä matkaa - vuonna 2005 myytiin yli 10-tuhatta kerros- ja rivitaloasuntoa enemmän kuin nyt.

Vaikka kuluttajien luottamus omaan talouteen on yhä vahvaa, Euroopan velkakriisin kärjistyminen voi heijastua nopeasti myös meille.

- Kuluttajat seuraavat tilannetta ja haluavat nähdä miten se kehittyy. Se luo osaltaan epävarmuutta, mutta tilanne on kuitenkin aika hyvä noin kokonaisuutena juuri tällä hetkellä, arvioi Malila.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.