Mainos

Asuntokauppa hyytyy Englannissa, taantuma kummittelee

Brittiläiset kiinteistönvälittäjät varoittavat, että asuntokaupan hiljentyminen voi jarruttaa maan koko taloutta.

Asuntokauppoja tehdään vähemmän kuin kertaakaan 30 vuoteen. Yhdeksän välittäjää kymmenestä sanoo hintojen laskeneen, kertoo Guardian verkkosivullaan.

Asuntomarkkinoiden lama leikkaa muun muassa rakentajien työllisyyttä ja vähentää huonekalujen ja kodinkoneiden kysyntää.

Englannissa on takana hurja asuntobuumi. Kymmenen viime vuoden aikana talojen ja huoneistojen hinnat ovat kaksi ja puolikertaistuneet. Nyt on tasaantumisen ja korjausliikkeen aika.

Korkeat hinnat, hidas kasvu

Britanniaa uhkaa talouden stagflaatio. Telegraf-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan on mahdollista että kuluttajat kohtaavat yhtäaikaa korkeat hinnat, kiihtyvän inflaation ja hiipuvan talouskasvun.

Tähän vaikuttaa se, että maan teollisuustuotteiden hinnat ovat nousseet vuodessa liki yhdeksän prosenttia. Teollisuuden käyttämän öljyn ja raaka-aineiden hinnat nousivat 16 viime kuukauden aikana enemmän kuin edeltävinä 20 vuotena yhteensä. Tämä luo tuntuvia nousupaineita tavaroiden hintoihin.

Peruskorkoon kohdistuu paineita

Kiihtyvä inflaatio vaatisi peruskoron nostoa nykyisestä viidestä prosentista. Rahamarkkinat ovat valmistautuneet siihen, että korko nousee vuoden loppuun mennessä 5,75 prosenttiin.

Toisaalta jotkut analyytikot arvelevat, ettei Englannin Pankki nosta peruskorkoa, koska punta on heikko ja taantuma uhkaa.

Vähittäiskaupalla meni toukokuussa hyvin. Times-lehden mukaan kaupan liitto kuitenkin muistuttaa, että kaunis sää saattoi houkutella shoppaajat liikkeelle. Eivätkä huonekalut ja hellat käyneet kaupaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.