Mainos

Asuntojen vuokrat roimassa laskussa

Asuntojen vuokrat kääntyivät loppukesällä laskuun, joka on syksyn mittaan yhä jatkunut.

Vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola arvioi, että vuokrat ovat voineet tippua jopa useita prosentteja.

-Loka-marraskuussa lasku on ollut yllättävän selvä, Metsola sanoi. Hän ei pidä mahdottomana, että vuokrat voisivat lähikuukausina ropista jopa 5-10 prosenttia alaspäin.

Myös Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen arvioi, että vuokratason korjausliike saattaa jatkua vielä tammi-maaliskuulle. Toistaiseksi vuokrat ovat silti yhä vuoden takaista ylempänä, sillä keväällä ne ponkaisivat poikkeuksellisen rajusti ylöspäin.

-Alkusyksyn lasku ei ole vielä mitenkään dramaattinen, mutta viime kevään kaltaista nousua ei ole nähty vuosikausiin. Vuokrataso irtautui selvästi kuluttajahintojen yleisestä kehityksestä, Kiinteistömaailman Rytkönen huomauttaa.

Vuokraturvan Metsolan mukaan syksyyn osunut lasku on silti harvinainen ilmiö, sillä normaalisti syksy on vuokramarkkinoilla vuoden vilkkain sesonki.

Kipuraja tuli vastaan

Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat laskivat huhti-kesäkuusta koko maassa 1,1 ja pääkaupunkiseudulla 1,0 prosenttia. Vuoden takaiseen verrattuna ne olivat 3-4 prosenttia ylempänä.

Välittäjät selittävät viime kevään hintapiikkiä sillä, että epävarman taloustilanteen vuoksi moni lykkäsi omistusasunnon ostoa, ja vuokra-asuntojen kysyntä kasvoi.

Se houkutteli vuokramarkkinoille myös uusia sijoittajia, joilla saattoi olla ylimitoitetut odotukset vuokra-asuntojen tuotoista. Nyt varsinkin Helsingin keskustan pieniä sijoitusasuntoja on alettu pistää myyntiin.

Metsola myöntää, että vuokramarkkinat ehtivät keväällä jopa ylikuumentua, kunnes kipuraja löytyi.

-Ihmiset eivät enää maksa miten isoja vuokria tahansa, vaan tekevät mieluummin kompromisseja asunnon sijainnin ja koon suhteen. Helsingin kantakaupunki ehkä osin hinnoitteli itsensä ulos, Metsola pohtii.

Nyt asuntokauppa on piristynyt, ja matala korkotaso alentaa kynnystä siirtyä vuokralta omistusasujaksi. Musta Pekka pakassa on yhä työttömyys. Jos se pahenee yllättävän paljon, vuokra-asuminen saattaa taas kiinnostaa asunnon ostoa enemmän.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.