Mainos

Asuntojen tarve keskittyy kaupunkeihin – urakan arvo on liki 200 miljardia euroa

1:55

Asuntoja pitäisi rakentaa yhä enemmän suurimmille kaupunkiseuduille. Painetta on varsinkin Helsingin seudulla, jonne on muodostunut noin 20 000 asunnon vaje.

Asuntojen tarve lisääntyy selvästi muuta maata enemmän myös Turussa, Tampereella ja Oulussa.

VTT:n selvityksen mukaan Suomeen pitäisi rakentaa yli 760 000 uutta asuntoa vuoteen 2040 mennessä. Se on kutakuinkin yhtä paljon kuin koko maahan on rakennettu 25 viime vuodessa. Jos maahanmuutto kiihtyy, tarve on jopa 860 000 asuntoa.

Rahallisesti urakan arvo on liki 200 miljardia euroa. Ja päälle tulisivat vielä joukkoliikenneinvestoinnit, jotta kaupunkeihin muuttava väki ei juuttuisi ruuhkiin.

Valtiolta halutaan raiderahaa

– Nyt olisi äärimmäisen tärkeää, että Helsingin seudulla valtio tekisi nopeasti myönteisen päätöksen Raide-Jokerista, sanoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

– Kehämäinen Raide-Jokeri ratkaisisi nykyisen kapasiteettiongelman, sillä nyt siellä ei riitä kapasiteetti, vaikka autoja lisättäisiin kuinka paljon vaan, arvioi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.).

– Lisäksi se mahdollistaa merkittävän asuntorakentamisen radan varteen.

Toisena tärkeänä hankkeena Pakarinen pitää Tampereen pikaraitiotietä.

Kehärataa ja länsimetroa pidetään hyvinä esimerkkeinä siitä, miten isot investoinnit liikenteeseen tukevat asuntojen rakentamista.

Helsinki haluaa kaataa kuntarajat

Helsingissä toivotaan yhä myös sitä, että hallituksen maakuntamallissa metropolialueesta tehtäisiin oma itsehallintoalue.

Rauhamäki uskoo, että metropolihallinto syventäisi ja tiivistäisi yhteistyötä.

– Sitouduttaisiin oikeasti tavoitteisiin, eikä vaan mietittäisi, että missä kunnassa on jonkun yhtiön pääkonttori, joka maksaa yhteisöverot kunnalle.

– Tai että tuleeko tänne hyvätuloisia veronmaksajia, ja mitä porukkaa tulee kuntaan, jos se rakentaa ARA:a, listaa Rauhamäki nykyistä rajankäyntiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja