Asuntojen kauppahinnat verkkoon jopa kadun tarkkuudella

Asuntokaupasta kiinnostunut voi nyt seurata kauppahintoja missä päin Suomea tahansa, kun asuntojen.hintatiedot.fi-palvelu laajenee kattamaan koko maan. Aiemmin tiedot on julkaistu 15 suurimmasta kaupungista.

Asuntojen kauppahinnat tulevat julkisesti verkkoon, kun samalla kadulla tai postinumeroalueella on myyty vähintään kolme samanlaista asuntoa eli esimerkiksi kolme kaksiota. Kauppaa voi siis seurata vaikka kotikadullaan, mutta aivan pienimmiltä paikkakunnilta tietoa ei saa.

Kolmen kaupan säännöllä suojataan kaupan osapuolten yksityisyyttä.

- Pienten kuntien kohdalla tulee tapauksia, että asuntojen määrä ei riitä, mutta kyllä se laajenee huomattavasti, lupaa kehittämisjohtaja Markku Tahvanainen ympäristöministeriöstä.

Ympäristöministeriön ja Valtion asuntorahaston palvelu kertoo kauppahinnan, koon, kerroksen, valmistumisvuoden ja kiinteistövälittäjän arvion asunnon kunnosta. Tietoja rekisteriin luovuttavat neljä suurinta kiinteistövälittäjää.

Asuntojen tarkkaa osoitetta ei ilmoiteta, ja ostaja tai myyjä voi halutessaan kieltää kaikkien tietojen luovuttamisen.

Kaupunginosan hintataso selville

SKV Kiinteistövälityksen aluepäällikön Mikko Parikan mielestä palvelu on hyvä apuväline, mutta liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä toteutuneista kaupoista ei kannata tehdä. Palvelu ei anna mitään tietoa esimerkiksi taloyhtiön kunnosta tai asunnon tarkemmasta sijainnista.

Kaupunginosia voi vertailla jo keskisuurissa kaupungeissa, ja alueiden keskimääräisen hintatason selvittämiseen palvelu parhaiten sopiikin.

Parikan mukaan ihmisten hintatietoisuus asuntomarkkinoilla on ollut hyvä jo vuosia. Myyjät ovat hintatietoisia, koska oman omaisuuden hinta kiinnostaa, ja ostajastakin tulee hintatietoinen kiertämällä ja alueeseen tutustumalla.

Paras tapa tutustua hintatasoon on siis edelleen asuntojen kiertely.

- Kyllä se aina se jalkatyö pitää tehdä, Parikka toteaa.

Kauppahinnat julkaistaan kerros- ja rivitaloasunnoista. Omakotitalojen hintoja ei ole palvelussa.

- Maanmittauslaitokseltahan saa omakotitaloja koskevia kauppatietoja, tosin siitä joutuu vähän maksamaan, Tahvanainen kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat