Mainos

Asuntojen hintojennousu pysähtynyt

Asuntojen hintojen nousu on kolme vuotta noustuaan nyt pysähtynyt. Ostajat ja myyjät ovat käyneet entistä pidättyväisemmiksi.

Huoneistokeskuksen johtajan Matti Tossavaisen mukaan asuntojen hinnat ovat nyt vakiintuneet, vaikka korot ovat ennätyksen alhaalla. Asuntojen hintojennousu oli vuonna 1997 yli 20 prosenttia, viime vuonna yli 10 prosenttia ja tänä vuonna odotetaan nousun olevan noin 2-4 prosenttia.
Tossavaisen mielestä ostajat ovat tänään erittäin hintatietoisia ja valikoivia asunnon iän ja paikan suhteen. Asuntojen reaalihinnat ovat pitkäaikaisten hintojen yläpuolella.
Hinnat ovat nousseet eniten Helsingin Kaivopuistossa, ja vähiten Turussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Myyntiajat ovat viime kuukausina pidentyneet, jopa yli kuukauteen. Vielä syksyllä myyntiajat olivat ajoittain kolmisen viikkoa. Vaikka harkintaa on, lainaa otetaan kerralla suurikin määrä, kun sopiva asunto löytyy. Lainanmyynti on kasvanut vahvasti vuoden takaiseen aikaan.

Viime vuosi oli vilkkain asuntomarkkinoilla kymmeneen vuoteen. Huoneistokeskuksen näkemys on, ettei kyseessä ole kuitenkaan samanlainen ylikuumeneminen kuin vuonna 1989. Sijoittajien osuus Huoneistokeskuksen tekemisistä kaupoista on liki 20 prosenttia.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.