Mainos

Asuntojen hintojen arvioidaan pysähtyvän

PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm arvioi asuntojen hintojen nousun pysähtyvän.

Asuntojen hinnat pysyvät nykytasolla tai laskevat hieman seuraavien kolmen vuoden aikana, Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm arvioi Osuuspankkien asuntoseminaarissa Lahdessa.

Hän ennustaa rakentamisen hiljentyvän hieman nykytasosta, joka on 30 000 asuntoa vuodessa. Holmin mukaan syynä asuntojen hintojen nousun pysähtymiseen on korkotason nousu ja muuttoliikkeen tasoittuminen.

Laina-aikoja ei myöskään voi enää pidentää, sillä huomattava osa asuntolainoista on jo otettu yli 20 vuodeksi. Laina-aikojen pidentyminen on ollut hänen mielestään merkittävä syy siihen, että asuntojen hinnat ovat viime vuosina nousseet. Pidentyneet laina-ajat ovat mahdollistaneet entistä suuremmat asuntolainat.

Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtaja Reijo Karhinen huomauttaa, että nopean kasvun vuosina 1998-2003 asuntojen hintojen kasvu jäi joka vuosi selvästi pienemmäksi kuin lainakannan kasvu. Lainaeurot eivät hänen mukaansa ole siis muuttuneet täysimääräisesti hintaeuroiksi. Korkotaso ohjaa vahvasti asuntomarkkinoita, ja Suomessa on eletty matalan koron aikoja loppuvuodesta 1996 lähtien, Karhinen arvioi.

Kysynnän perustana on kuitenkin kaupungistuminen ja asumisväljyyden tavoittelu. Karhisen mukaan asutus on edelleen Suomessa selvästi maaseutumaisempaa kuin Ruotsissa tai Norjassa, eikä asutuksen keskittymiselle näy loppua.

Jos kaupunkiväestön osuus nousee Suomessa 60 prosentista 80 prosenttiin eli Ruotsin tasolle, merkitsee se lähes miljoonan ihmisen muuttoa maaseutukunnista kaupunkeihin.

Karhinen muistutti myös, että riskien ja asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen uhan kannalta oleellisia jättilainoja on edelleen vain harvoilla. OP-ryhmän viime vuonna myöntämistä uusista asuntolainoista vain 9 prosenttia ylitti 100 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.