Asuntojen hinnat sahaavat kuukausittain - Kuopiossa nousua tänä vuonna lähes 12 prosenttia

Asuntojen hinnat ovat jälleen nousseet alkuvuoden aikana. MTV3 Uutisten teettämä kysely Huoneistokeskukselle ja Kiinteistömaailmalle osoittaa, että vaihtelua maan sisällä on hurjasti.

Eniten asuntojen keskineliöhinnat ovat vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana nousseet Kuopiossa. Siellä keskineliöhinta on noussut 11,6 prosenttia.

Lahdessa nousua on seitsemän prosenttia, Espoossa ja Jyväskylässä reilut viisi prosenttia.

Osassa maata asuntoneliön hinta on myös laskenut. Oulussa laskua on lähes viisi prosenttia ja Vantaalla 3,4 prosenttia.

Tampereella laskua on keskimäärin prosentin verran, mutta Huoneistokeskuksen mukaan laskua on jopa kuusi prosenttia. Kiinteistömaailma puolestaan ilmoittaa Tampereen hintojen nousseen lähes 4,5 prosenttia.

Yhdeksässä suuressa kaupungissa hinnat ovat nousseet alkuvuoden aikana 2,7 prosenttia. Helsingissä nousua on 0,7 prosenttia.

Yksittäiset kaupat voivat muuttaa prosentteja

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen sanoo, että yksittäisen kuukauden aikana keskineliöhinnan sahaaminen on tyypillistä.

Eri kuukausien aikana asuntokauppojen painotus voi olla kalleimmissa asunnoissa ja toisena taas halvemmissa. Tällöin keskineliöhinnat muuttuvat.

– Erityisesti tämä näkyy heti kun mennään Helsinkiä pienemmille paikkakunnille. Konkreettisten kauppakappaleiden määrä on niin pieni, että yksittäisenkin kaupan vaikutus voi näkyä desimaaleissa, Rytkönen sanoo.

Myös se vaikuttaa, onko kuukauden aikana myyty poikkeuksellisen uusia asuntoja.

– Tämä näkyy varmasti esimerkiksi Kuopion yksilökaupoissa, joissa ero on prosentuaalisesti todella iso.

Lue myös:

    Uusimmat