Asuntoja nuorille Oranssin tapaan

Nuorilla oli 1990-luvun alussa pääkaupunkiseudulla tosi hurja asuntopula. Yhdeksi keinoksi vaikuttaa asiaan valittiin asumattomien talojen valtaaminen. Toimintaa junaili salamyhkäinen järjestö, jonka nimi tuli poroporvarillekin tutuksi lehtiuutisista: Oranssi. Sitten ajat ovat muuttuneet ja nykyisin Oranssikin on virallisesti järjestäytynyt ja vakiintunut porukka, joka tekee Oranssi Asunnot Oy:n puitteissa yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa. Kaupunki järjestää heille taloja kunnostettavaksi ja tarjottavaksi asunnoiksi nuorille. Aivan perinteisestä asumisesta ei silti vieläkään ole kyse.

Ilkka, Hanna ja Ruu ovat yksi onnekkaista, nuorista perheistä jotka ovat saaneet asunnon Oranssin kautta.

"Pidimme aluksi silmällä nettisivua, jossa haettavat asunnot ilmoitetaan. Kun sitten sellainen ilmaantui, haimme sitä ja kävimme toimistolla. Odotimme päätöstä ja lopulta sieltä sitten soitettiin ja kerrottiin, että meidät oli valittu", Hanna muistelee.

Oranssin asuntoja voivat hakea alle 25 vuoden ikäiset henkilöt. "Jos meille tulee aivan uusi kohde, asukkaat valitsee hakemusten perusteella Oranssin hallitus", selvittää Oranssi Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Vilma Schepel. "Myös vanha kohde ilmoitetaan julkisesti haettavaksi, mutta siellä valinnan suorittavat talon vanhat asukkaat."

Uuteen kohteeseen asukkaat valitaan jo ennen peruskorjauksen aloittamista. Näin he pääsevät osallistumaan sekä suunnitteluun että tekemiseen alusta lähtien. Asuntoa on huomattavasti luontevampaa hoitaa, kun on itse nähnyt sen kunnostamisen kaikki vaiheet.Saatuaan tiedon valituiksi tulemisestaan myös Ilkka ja Hanna käärivät hihansa ylös ja aloittivat kunnostustyöt. Kaapit vaihdettiin ja rakennettiin tiskipöytä. "Asunnon sisäpuolella voi tehdä itse käytännöllisesti katsoen kaiken, tietysti lukuun ottamatta esimerkiksi ammattimiestä vaativia LVI- tai sähköasennuksia", Hanna kertoo. "Julkisivut ja ulkopuoli ovat sitten asia ihan erikseen."

Asunnon lämmitysjärjestelmänä on vanha kunnon puu-uunilämmitys. "Se varaa parhaite", Ilkka huomauttaa. "Ikkunoiden alla on sähköpatterit, mutta ne soveltuvat oikeastaan vain lämmön ylläpitämiseen. Niitä ei edes tarvita, jos on lämmittänyt uunit kunnolla."

WC on jokaisessa asunnossa, mutta suihku- ja pesutilat pesukoneineen ovat yhteiset ja sijaitsevat talon kellarissa. Erillisiä vuoroja ei ole, vaan jokainen käyttää niitä silloin kun tarvitsee.

"Märkätilat sijaitsevat kellarissa ihan käytännön syistä", Schepel sanoo. "Talot ovat vanhoja puutaloja ja vesivahingot suurin yksittäinen riskitekijä. Siksi suihkua ei asenneta jokaiseen asuntoon erikseen."

Oranssin taloissa asuminen on yhteisöasumista selkeimmillään. Jokaisella asukkaalla on kuitenkin lupa käsittää yhteisöllisyys omalla tavallaan: yhdelle se tarkoittaa aktiivista yhteistoimintaa naapureiden kansa, toiselle taas riittää se, kun naapurin tuntee. Hanna ja Ilkka kertovat sosiaalisen kanssakäymisen naapureiden kanssa olevan yksi oman asumisensa tärkeimpiä ja parhaita puolia:

"Vaikka tämä onkin vuokra-asumista, tässä on eräänlaista pysyvyyttä", Ilkka määrittelee. "Kun asui kerrostalossa, oli koko ajan semmoinen fiilis, että puolen vuoden kuluttua voi olla taas jossain ihan muualla. Tähän ankkuroituu aivan toisella tavalla."

Lisätietoja: www.oranssi.net

JKA 21.12.2005

Lue myös:

    Uusimmat