Mainos

Asuntohintojen nousu kiristää kilpailua vuokra-asunnoista

Asuntojen kallistuminen ja korkojen nousu kurittavat muitakin kuin kodin ostoa suunnittelevia. Ne hilaavat myös vuokria ylös.

Epävarmuus asuntojen hintojen ja korkojen kehityksestä saa yhä useamman lykkäämään kodin ostoa. Vuokra-asuntojen kysyntä onkin kasvanut, kertoo asuntovälittäjä Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Henkilöt, jotka ennen olisivat automaattisesti ostaneet asunnon, menevät nyt vuokralle. Tämä nostaa vuokria ja heikentää opiskelijoiden, pienituloisten ja pätkätyöläisten tilannetta.

Vuokrat nousevat nyt reippaasti kaupunkien keskustojen ulkopuolellakin. Reuna-alueilla kallistuminen voi olla jopa keskustaa nopeampaa.

-Nyt opiskelijoiden kanssa vuokra-asunnoista kilpailee hyvätuloisia ihmisiä, joiden maksukyky on aivan eri luokkaa kuin opiskelijoilla, sanoo Metsola.

Helsingin seudun opiskelija-asuntojonot ovat tänä syksynä ennätyspitkät. Pienempienkin kaupunkien opiskelija-asunnot ovat kortilla. Vuokraturvan kautta vuokra-asuntoa hakee 50 prosenttia enemmän ihmisiä kuin aiemmin.

-Vuokrataso alkaa pian vaikuttaa siihen, mille paikkakunnalle hakeudutaan opiskelemaan. Esimerkiksi Oulussa vuokrat ovat kilpailukykyiset. Vuokran suuruus ratkaisee sen, voiko opiskeluun keskittyä päätoimisesti vai pitääkö käydä töissä, Metsola sanoo.

Pienet tulot eivät riitä

Uusien vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentaminen ei ratkaise ongelmaa, sillä niiden vuokrat ovat monelle liian kalliita. Metsolan mukaan tuettua asuntorakentamista ja esimerkiksi opiskelija-asuntojen tekemistä tulisikin nyt lisätä.

Samaa mieltä on Vuokralaisten keskusliiton puheenjohtaja Tarja Kantola.

-Vuokrat ylittävät monen maksukyvyn varsinkin Helsingin uusissa asunnoissa. Muualta muuttavat työntekijät kokevat elintasonsa laskevan Helsinkiin muuttaessa.

Vuokranantajien keskusliiton mukaan ratkaisu voisi löytyä halpojen, vaatimattomien asuntojen rakentamisessa. Niitä voitaisiin tehdä vaikkapa tyhjistä toimistorakennuksista.

Vanhoja rakennuksia on jo hyödynnetty opiskelija-asuntojen tekemisessä. Opiskelija-asuntosäätiöt ovat muuttaneet asunnoiksi ainakin kouluja, uimahalleja ja hotelleja.

Auttaisiko asuntohintojen lasku?

Asuntojen hintojen lasku saisi hyvätuloiset asuntokaupoille ja vapauttaisi vuokrakoteja.

Jos asuntojen hinnat laskevat, vuokranantajien asunnoista saama laskennallinen tuotto nousee. Vuokra-asuntoihin sijoittavien mielestä kun nykyiset vuokrat eivät ole tarpeeksi korkeita.

Vuokra-asunnosta saa tällä hetkellä noin 3,2 prosentin tuoton. Esimerkiksi riskittömällä talletustilillä tuotto on parempi. Huonon tuoton takia houkutus vuokra-asunnon myymiseen on suuri.

Tämän pelätään vähentävän vuokra-asuntotarjontaa entisestään, kun kallis sijoitus ei anna tyydyttävää tuottoa.

-Vuokrat ovat viimeisen 10 vuoden aikana nousseet vuosittain 2-3 prosenttia, samalla asunnot ovat kallistuneet kymmenen prosenttia enemmän. Tilanne on kestämätön. Noin 4-5 prosentin vuokrankorotukset ovat täysin luonnollisia, kun kustannukset asuntojen hoidosta ovat nousseet noin 6-7 prosenttia, sanoo asuntokonserni SATO:n toimitusjohtaja Erkka Valkila.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.