Asuntoa etsivä, epäile liian täydellistä kämppää

Valoisa, kooltaan juuri sopiva kaksio, uusittu keittiö ja sijainti Helsingin kantakaupungista. Täydelliseen asuntoon kun lisättiin hinnaksi vain hieman reilu 600 euroa sähköineen päivineen, tarttui Susanna (nimi muutettu) välittömästi asuntoilmoitukseen.

Oikotie.fi-asuntopalvelussa näytillä ollut kämppä sai Susannan lähettämään välittömästi viestin kohteen ilmoittajalle. Asunto poistui palvelusta hyvin nopeasti hänen yhteydenottonsa jälkeen. Yhtä nopeasti tuli vuokranantajan vastaus:

Nimeni on Lars ja minä olemme Englannissa. Ensinnäkin, pyydän anteeksi, etten kirjoittaa suomeksi. Sanoisin Olen kotoisin Suomen (vanhempani ovat molemmat suomalaisia)...

Asuntoa vuokraava Lars kertoo saaneensa uuden työn, eikä siksi voi enää tulla Suomeen pitämään kiinni sukujuuristaan.

– Olin tuossa vaiheessa jo hyvin epäileväinen, mutta kun luin pitkää sähköpostia parin ystäväni kanssa, he eivät nähneet viestissä mitään outoa, Susanna kertoo.

Huijaukseksi tuo unelmakämppä kuitenkin osoittautui. Parin sähköpostin jälkeen "Lars" halusi saada takuuvuokran ja ensimmäisen kuukauden vuokran tililleen. Sen jälkeen Susanna olisi saanut käydä katsomassa asuntoa ja hänellä olisi ollut kymmenen päivää aikaa päättää, haluaako asunnon.

Rahaliikenne olisi käynyt Yahoo! Real Estate -palvelun kautta, jota "Lars" väitti myös Oikotie.fin suosittelevan. Itse palvelua ei tunnu olevan olemassakaan.

Selusta täytyi turvata

Susanna, vaikka ei ollutkaan täysin luottavainen, lähti jopa käymään "Larsin" ilmoittamassa osoitteessa. Asunnon sijaintikin sattui olemaan täydellinen, joten into heräsi.

– Yritin vielä katsoa varmuudeksi, että omistajaksi ilmoittautuneen miehen nimi löytyisi rapun nimitaulusta, Susanna sanoo.

Kun nimeä ei löytynyt, alkoi Susanna miettiä tarinan todenpitävyyttä. Kotona Susanna ryhtyi tutkimaan asiaa, ja kun toisaalla myös ystävä löysi asian todellisen puolen, hengähti hän lopulta helpotuksesta.

– Olin ajatellut, että tämä on liian hyvää ollakseen totta, joten tavallaan se oli vaan hyvä, että koko homma oli huijaus.

– Epäilevästä luonteesta oli hyötyä.

Huijausyrityksissä aina sama kaava

Juuri silloin, kun asunto vaikuttaa niin hyvältä, että se ei voi olla totta, kannattaa hälytyskellojen soittaa, sanoo rikosylikonstaapeli Jari Paunonen Helsingin poliisista.

Paunonen kertoo, että huijausyrityksissä käytetään käytännössä ainoastaan englantia. Hänelle ei ole tullut tietoon yhtään tapausta, jossa kielenä olisi ollut ainakaan Suomi. Yleisimmin huijaaja kertoo asustelevansa Englannissa, juuri kuten "Lars".

Paunonen pystyy puhumaan vain Helsingin osuudesta, mutta tämän vuoden aikana on tapahtunut vain kolme tapausta, joissa henkilö on lähettänyt rahaa huijaajalle. Poliisille ilmoitetaan kuitenkin viikottain tämänkaltaisista huijausyrityksistä.

Yleensä samat sähköpostiviestit löytyvät jostain muualta, kun asiaa tutkii. Susannakin löysi tismalleen saman vastausviestin googlattuaan Yahoo! Real Estatea.

Huijatuksi tullut ei Paunosen mukaan enää näe jälkeäkään rahoistaan.

– Yleensä näissä käytetään vain käteistä. Jos maksu suoritetaan tilille, on tekijä periaatteessa mahdollista saada kiinni, Paunonen sanoo.

Huijarit ovat Paunosen mukaan kuitenkin poikkeuksetta ulkomailla asuvia, joten heidän kiinnisaamisensa on mahdotonta. Virka-apua ei ulkomailta saa, kun rikoksissa pyörii niin pienet summat. Lisäksi esimerkiksi Britanniassa pyörii huomattavasti laajempi asuntohuijaus, joten resursseja ei tuhlata pieneen Suomeen.

Jos asunto siis kuulostaa liian hyvältä, ja keskustelu käydään vain englanniksi, kannattaa olla varuillaan.

– Ja jos joku haluaisi oikeasti vuokrata asuntoa, eikä pääsisi asiaa hoitamaan, hän varmasti hankkisi jonkun asiamiehen hoitamaan asiaa, rikosylikonstaapeli Paunonen sanoo.

Hänen mielestään kuulostaa epäuskottavalta, että joku haluaisi lähettää toisesta maasta avaimia jollekin täysin tuntemattomalle.

– Käteisellä ei myöskään pidä mennä maksamaan yhtään mitään.

Lue myös:

    Uusimmat