Mainos

Asunto kannattaa myydä nyt – ensi vuoden alku hipihiljainen

Asuntokauppojen määrät ovat kiihtyneet loppuvuonna. Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha arvioi, että ensi vuoden alussa asuntokauppojen määrät todennäköisesti laskevat. Siihen vaikuttavat monet eri tekijät.

– Saamme varmasti nauttia matalista koroista vielä jonkin aikaa. Ainakin ensi vuosi menee vielä hyvin huonoissa talousennusteissa, joten koroissa ei ole nousupaineita.

Kaikki muut asiat ovatkin sitten asuntokauppoja vastaan ensi vuonna.

– Arvonlisävero nousee, palkat eivät nouse, varainsiirtovero nousee, korkovähennysoikeus heikkenee ja niin edelleen. Reaaliansiothan ovat tämän hetkisen näkemyksen mukaan ensi vuonna miinuksella eli inflaatio syö kukkaroa, Inha luettelee.

Ero pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä kasvaa

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat viime kuukausina edelleen nousseet, muualla Suomessa hinnat ovat pikemminkin laskeneet.

Inhan mielestä asuntomarkkinoilla on suuria ongelmia juuri pääkaupunkiseudulla, muualla kehitys on normaalia.

– Ero asuntomarkkinoissa metropolialueen ja muun maan välillä kasvaa koko ajan. Voidaan jopa karkeasti sanoa, että hinnat ovat tuplasti enemmän pääkaupunkiseudulla kuin muualla.

Koska pääkaupunkiseudulla on niin kallista asua, työvoiman saanti alkaa olla hankalaa.

– Missä esimerkiksi kaupanmyyjä tai bussinkuljettaja pystyy kohta enää pääkaupunkiseudulla asumaan, Inha ihmettelee.

Inha peräänkuuluttaa päättäjiltä tekoja puheiden sijaan. Helsingissä yksinkertaisesti tehdään liian vähän asuntoja suhteessa siihen väkimäärään, mikä alueelle muuttaa. Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin työpaikkoja. Helsingin alueelle tarvitaan Inhan mielestä sekä tontteja että uusia asuntoja lisää – ja lisää kilpailua.

– Koko ajan asuntoja tuotetaan liian vähän. Hyvä esimerkki on se, kun Helsingissä tonttipulaa yritetään ratkaista esimerkiksi Pakilan peltojen kaavoittamisella pientalotuotantoon, vastustajista ei näytä olevan pulaa, Inha ihmettelee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.