Mainos

Asunnottomuus Suomen häpeätahra

(MTV3/Anna Paasonen)

Asunnottomuus ei ole yksilön oma valinta. Asuntoministerin mukaan rakentaminen on nyky-Suomessa järjettömän kallista. Tonttipulaan on yhteiskunnan helpoin puuttua. Suomi tarvitsee lisää asuntoja.

Aamun Huomenta Suomessa vierailleet asuntoministeri Jan Vapaavuori (Kok.) ja Elämäntapaliiton järjestöpäällikkö Antti Honkonen ovat yhtä mieltä siitä, että asunnottomuus on Suomen hyvinvointiyhteiskunnan häpeätahra. Suomessa on noin 8000 asunnotonta, joista huolestuttavat 3000 on pitkäaikaisasunnottomia.

Monilla asunnottomilla on myös päihdeongelmia. Ennen ajateltiin, että ensin pitää hoitaa asunnottomien päihdeongelmat, ennen kuin saa asunnon. Neljän viisaan työryhmä ehdottaa nyt täysin päivastaista: Jotta päihdeongelmat saadaan hoidettua, pitää ensin saada asunto. Työryhmän mukaan pitkäaikaisasunnottomuus on puolitettava vuoteen 2011 mennessä.

- Pitää kuitenkin muistaa, että tällä sektorilla yhteiskunnan liikkeet tapahtuvat hitaasti. Vaatii hyvin laajaa ja hyvää yhteistyötä kaikkien tahojen kesken, että voidaan rakentaa ja tarjota huokeita vuokra-asuntoja. Kaikki keskeiset tahot on sitoutettava tähän, Vapaavuori painottaa.

Elämäntapaliiton järjestöpäällikkö Antti Honkonen muistuttaa, että asunnottomuus ja päihdeongelmaisuus eivät ole nuorella tulevaisuuden haaveita, vaan niihin ajaudutaan.

1980-luvulla Suomessa oli 20 000 asunnotonta, nyt määrä ollaan saatu laskettua 8000:een

"Tonttien hintaan on yhteiskunnan helpoin puuttua"

Opiskelijoiden asunnottomuus on suuri ongelma, ministeri myöntää. Vuokrat ovat nousseet vapailla markkinoilla niin paljon, että hinnat ovat karanneet monien tavoittelemattomiin.

Asuntopolitiikan puolella yhteiskunta ei Vapaavuoren mukaan pysty tarjoamaan kovin nopeita ratkaisuja. Asiat vaativat pitkäjänteisyyttä. Rakennuspäätöksestä valmiiseen rakennukseen menee monta vuotta.

Kohtuuhintaisia asuntoja on tarjolla liian vähän. Nykyjärjestelmässä asuntorakentaminen on järjettömän kallista ja rakentamiskustannukset ovat suuri ongelma

- Kaikista tuontantotekijöistä tonttihinta on ratkaisevassa asemassa rakentamisessa, ja siihen on yhteiskunnan helpoin puuttua. Tonttihinnan taloudellinen merkitys loppuhinnassa on suuri.

Kaupungeilla ja kunnilla on täysi oikeus erilaisin kehotuksin edellyttää, että rakennuttajat ja grynderit myös ryhtyvät tonteille rakentamaan. Maankäyttö ja rakennuslaki mahdollistaa myös monia muita keinoja. Näitä on kuitenkin ministerin mukaan käytetty liian vähän.

- Tämä edellyttää nyt valtion ja kuntien välistä hyvää yhteistyötä. Asuntoja tarvitaan lisää ja vuokra-asuntoja tarvitaan lisää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.