Mainos

"Asunnottomat, muuttakaa Helsinkiin"

Helsinkiin saapuu kuukausittain kymmeniä asunnottomia muualta Suomesta. Pääkaupungin tiedetään vetävän esimerkiksi päihdeongelmaisia puoleensa, mutta Helsingin Sanomien mukaan jo vuosia on epäilty, että muut kunnat myös kehottavat asunnottomia ihmisiä hakeutumaan Helsinkiin. Todisteita asiasta ei kuitenkaan ole ollut.

Nyt espoolainen diakoni kertoi nimettömästi lehdelle, kuinka Espoon sosiaalitoimi neuvoi häntä ohjaamaan asunnoton mies pääkaupunkiin. Sosiaalityöntekijä oli myös sanonut, ettei Espoolla ole tarjota mitään.

- Kun teille diakoniatoimistoon tulee noita vaeltelevia ihmisiä, joilla ei ole mitään paikkaa, käskekää ne Helsinkiin, sosiaalityöntekijä sanoi diakonin kertoman mukaan.

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso kiistää, että Espoo ohjaisi asunnottomiaan muiden niskoille. Jos sitä on tapahtunut, asiaan täytyy hänen mukaansa puuttua.

Päihdeongelmaisia lukuunottamatta Espoon asunnottomille ei ole vakituista paikkaa, vaan tilapäismajoitus järjestetään tapauskohtaisesti esimerkiksi vieraskodissa.

Helsingissä asunnottomille palveluita

Järjestösihteeri Hanna Piirainen Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksestä ei ole kuullut tapauksista, joissa muiden kuntien sosiaalitoimistoista olisi ohjattu Helsinkiin. Hän tietää kuitenkin, että jotkut ovat vapaaehtoisesti itse muuttaneet kirjat pääkaupunkiin, jotta he pääsevät Helsingin palvelujen piiriin.

- Tässä on ehkä taustalla se, että kun Helsingissä on enemmän asunnottomia, niin sitten on enemmän myös asunnottomien palveluja. Esimerkiksi yökahvila Kalkkers ja Hietaniemen kadun palvelukeskus ovat semmoisia paikkoja, joita ei muissa pääkaupunkiseudun kunnissa ole. Tietysti asunnon saaminen Helsingistä voi olla vielä hankalampaa kuin Espoossa tai Vantaalla, Piirainen arvioi.

Piiraisen mielestä olisi hyvä, jos kaikki kunnat voisivat hoitaa asunnottomuusongelmansa itse. Silloin taakka ei tulisi yhdelle kunnalle suurempana kuin muille.

Järjestösihteeri odottaa, että tilanne paranee lähivuosina. Kymmenessä suurimmassa ongelmakunnassa on parhaillaan menossa asunnottomuuden poistamisohjelma.

- Mielestäni kyllä kunnat tekevät myös aika paljon hyvää yhteistyötä. Asunnottomuustoimijat ympäri Suomea verkostoituvat jatkuvasti tämän pitkäaikaisasunnottomuuden ohjelman kautta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.