Asunnoton Mika avoimena: "Tuntuu pahalta kun kaikki pitävät huonona ihmisenä"

Asunnoton Mika kohtaa halveksuvia katseita 2:01

Asunnottomuuden vähentämisessä painopiste halutaan siirtää entistä enemmän ennaltaehkäisevään työhön. Ongelmiin halutaan puuttua jo ennen asunnon menettämistä. Hallituksen toimenpideohjelma liittääkin ongelman hoidon osaksi syrjäytymisen torjuntaa.

Asuntoa vailla oleva Mika näppäilee kitaraa kristillistä päihdetyötä tekevän Vihreän Keitaan rukoushuoneessa. Sormet kulkevat tänään näppärästi kitaran kaulalla, sillä viime yötä ei ole tarvinnut viettää ulkona, vaan Mika vietiin sairaalaan.

– Sitä edellisellä kerralla nukuin kisahallin putkassa, sitten rapuissa, kavereitten nurkissa. Silloin kun olen kavereiden nurkissa, niin silloin se menee yleensä staffin vetämiseen, Mika sanoo.

Mika haluaa kertoa oman tarinansa avoimesti päihteineen kaikkineen, jotta asunnottomuusongelma ei jäisi niin suureen pimentoon kuin se nyt on.

– Kyllä mä ihmettelen suuresti, että miten se voikin olla, että kaikki ihmiset sen tietää, mutta ei tiedosta siltikään. En minä ainakaan saa sitä kohtelua mitä ihmiset normaalisti saa.

– Kyllä tulee niitä ilmeitä ja katseita, että tää on narkomaani ja on pilannut elämänsä. Näkee, että ajattelee; tämä on huono ihminen. Kyllä se aina tuntuu pahalta, Mika sanoo.

Painopiste ennaltaehkäisyyn

Suomessa asunnottomuutta on, muusta Euroopasta poiketen, pystytty vähentämään. Silti lähes 8000 ihmistä miettii Mikan tavoin jatkuvasti missä yönsä viettäisi.

Jatkossa hoidon painopistettä on määrä siirtää ennaltaehkäisevään työhön. Hallituksen asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma liittääkin asunnottomuusongelman osaksi syrjääntymisen torjuntaa.

– Pitää suunnata investointeja korvaajasta työstä asteittain kohti ennaltaehkäisevää työtä, jotta voidaan aikaisemmassa vaiheessa jo puuttua ongelmiin. Asumisneuvonnan parantamista, asuntotarjonnan parantamista ja tällaiset isot asuntomarkkinaongelmat, kuten Helsingissä, pitää pystyä asteittain ratkaisemaan, Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredriksson luettelee.

Vaikka kokonaisuudessa asunnottomuus vähenee, uusi huoli on myös nuorten kasvava asunnottomuus.

– Se on kasvanut, vaikka me olemme siihen pyrkineet monin toimenpitein puuttumaan. Se on erittäin huolestuttavaa.

– Riskitilanteet täytyy tunnistaa ajoissa. Nuorten kouluvaiheen vaikeudet ennakoi asunnottomuutta aikuisiässä ja tämä pitää saada katki ja poikki, Fredriksson sanoo.

Unelma arjesta

Monelle asunnottomuudesta kärsivälle erilaisten järjestöjen tarjoama apu on keskeisen tärkeää. Mika, kuten monet muut, saavat muun muassa kristillistä päihdetyötä tekevän Vihreän Keitaan kautta soppalautasen lisäksi itselleen paljon muuta.

– Täällä saa keskustella ja kysyä vapaasti. Tämä on mun mielestä ihan paras paikka.

Myös uskon asiat ovat tulleet Mikalle tärkeiksi.

– Se asia on pitänyt mut hengissä nää vuodet. Olen ollut kyllä tässä vuosien varrella semmosissa paikoissa, että luulen, että olisin kuollut ilman niitä varjelijoita, Mika sanoo.

Usean vuoden ilman omaa asuntoa eläneellä Mikalla on toive paremmasta. Ensin mies toivoisi pääsevänsä eroon päihteistä ja sen jälkeen mukaan normaalimpaan arkeen.

– Isoin toive on se, että pääsen työelämään mukaan ja saan järjestykseen rutiinit... Ei sekään helppoa ole olla töissä, ei sitä kukaan väitäkään, mutta on se paljon parempi, kun nukkua rapuissa, putkassa tai sairaalassa.

Lue myös:

    Uusimmat