Asunnonostajan kannattaa nyt tinkiä

Hypoteekkiyhdistys arvioi asuntomarkkinoiden tasaantuneen. Isoihin hintojen notkahduksiin ei uskota.

Asuntomarkkinoiden tilanne on alkuvuonna tasaantunut, joten nyt asunnonostajan kannattaa tinkiä eikä suostua suoraa päätä myyjän hintapyyntöön. Suomen Hypoteekkiyhdistys ei povaa isoa notkahdusta asuntojen hintoihin, mutta hintojen kova nousukaan ei jatku.

- Tinkimisvaraa oikeasti on, koska asunnot ovat yhä kalliita. Kun takana on pitkä ja aika kova nousu, monet myyjät yrittävät pitää etunojaa ja ainakin kokeilevat kepillä jäätä pyytämällä korkeaa hintaa, korostaa Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

Hypoteekkiyhdistys arvioi katsauksessaan, että muiden muassa korkojen nousu on alkanut tasoittaa asuntomarkkinoiden tilannetta. Myyntiajat ovat pidentyneet, mutta samalla tarjonta on kasvanut.

- Kun markkinatilanne on rauhoittumaan päin, ainakin väliaikaisesti on enemmän tarjontaa. Käytännössä on ihan oikeasti ostajan markkinat, eivätkä asunnot heti lopu, Inha kuvailee.

Vaikka asuntojen pyyntihinnoissa olisikin ilmaa, mihinkään isoon hintojen notkahdukseen Hypoteekkiyhdistyksessä ei uskota. Korkeintaan viime vuosien vinha nousu hieman taittuu tänä vuonna.

- Pieni notkahduskaan ei olisi huono juttu, mutta kyllä perusasetelma näyttää siltä, että näin ei käy. Suomalaiset ovat aika hyvin vaurastuneet, ja kotiin halutaan satsata, Inha painottaa.

Vaikka mitään taantumaa tai romahdusta ei asuntomarkkinoilla ole näkyvissä, ilmassa on hieman aiempaa enemmän epävarmuutta. Siksi asunnonostajankin kannattaa ensin varmistua vanhan asunnon myynnistä ennen kuin tekee tarjouksen uudesta.

- Kahden asunnon loukku kun yleensä tuo oikeastikin vaikeuksia. Kun myyntiajat ovat pidentyneet, ja jos vielä odottaa saavansa liikoja vanhasta asunnostaan, on joutua vaikeuksiin lainojen ja hoitokulujen kanssa, Inha muistuttaa.

Rakentajilla jalka jarrulla

Varovaisuus alkoi näkyä markkinoilla loppuvuonna myös rakentamisessa. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna uusia asuntokohteita aloitettiin kolme prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

Hypoteekkiyhdistys arvioi kuitenkin, että rakentajilla on vasta jalka jarrulla, eikä kokonaan pohjassa. Käytännössä uusien kohteiden ensimarkkinointi ja sen tulokset ratkaisevat kohteiden aloitukset.

- Rakennusliikkeillä on tervettäkin varovaisuutta. Mutta tarjontakapeikko on nähtävissä, kun talous kasvaa ja asuntoja tarvitaan lisää, Inha muistuttaa.

- Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pitäisi aloittaa 12 000 asuntoa vuodessa, kun muuttoliike ja talouskasvu pitää kysyntää yllä. Vuosialoitusten määrä on vain noin 9000, joten siinä on selvä kuilu, Inha jatkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat