Mainos

Asunnolta toivotaan tilan lisäksi laatua

Suomalaisten toiveet omasta asumisestaan ovat hyvin realistisia, ilmenee Huoneistokeskuksen tutkimuksesta. Uutta asuntoa harkittaessa pelkkä tila ei enää ratkaise, yleisempi syy muuttoon on halu saada asumiseen enemmän laatua kuin lisää tilaa.

Muuttohaluja suomalaisilta löytyy, sillä vain kolmannes vastaajista asuu haluamassaan talotyypissä. 57 prosenttia asuu kerrostalossa ja 43 prosenttia pientalossa, kun yli puolet osallistuneista unelmoi omakotitaloasumisesta. Vanha hokema omakotitalosta rannalla kaupungin keskustassa tuli sen sijaan romutettua. Siitä haaveili vain alle kaksi prosenttia vastaajista.

Sauna on edelleen täekeä, varsinkin perheille. Vastaajista liki kaikki lapsiperheet ja pientaloasujat haluavat kotiinsa oman saunan, sen sijaan yksin asuvat ja eläkeläiset löysivät unelmiensa kotiin yhdeksän muuta saunaa tärkeämpää ominaisuutta.

Yllättävän tärkeäksi nousi asunnon äänieristys, jota arvostetaan kaikissa asuntotyypeissä ja ikäluokissa. Seuraavaksi eniten toivottiin tilankäytöltään tehokkaita huoneita, suurta parveketta tai terassia ja keittiöön tilaa myös ruokapöydälle. Vastaajat osaavat vaatia asunnoltaan myös rakennusteknisiä ja energiankäyttöön liittyviä seikkoja kuten lattialämmitystä, nykyaikaista lämmönsäätelyä ja energiataloudellisia ikkunoita.

Asuntoalueen maine on kaikille vastaajille tärkeä. Joukkoliikenneyhteyksiä arvostettiin myös laajasti ja erityisesti yli 64-vuotiaiden piirissä. Omakotitaloon haluaville nämä seikat eivät kuitenkaan olleet kovin oleellisia.

Huoneistokeskuksen heinä-elokuussa Internet-sivuillaan tekemään tutkimukseen vastasi 11 558 suomalaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.