Asunnoilla kova kysyntä ja hinnat nousussa

Asuntomarkkinoilla näkymät ovat selvästi valoisammat kuin maan taloudessa keskimäärin. Asunnon ostajat ovat kulkeneet vastavirtaan median ruokkimiin lama-ajatuksiin nähden. Asuntolainoja otettiin marraskuussa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Käytettyjen asuntojen kauppa on ollut niin vilkasta, että välittäjillä alkaa monin paikoin olla puute myytävistä asunnoista.

Myös uudet asunnot ovat menneet hyvin kaupaksi. Toimitusjohtaja Olli Salakka Skanska Sisä-Suomi Oy:stä toteaa, että asuntoja ostavat paitsi asumistasoaan ja -turvallisuuttaan parantamaan pyrkivät nuoret perheet myös kaupunkien keskustoihin hyvien palveluiden ääreen haluavat iäkkäämmät ihmiset. Vapaarahoitteisen asunnon oston rahoittaminen lähes sadan prosentin lainalla - jos pystyy vakuudet järjestämään - on nykytilanteessa selvästi edullisempaa kuin vuokralla asuminen, Salakka korostaa.

Asuntomarkkinatilanne vaihtelee kuitenkin huomattavasti alueellisesti ja myös alueiden sisällä. Kysyntä on vilkkainta pääkaupunkiseudun ohella Tampereen seudulla, joka vetää ihmisiä suhteellisesti ottaen jopa Helsingin seutua enemmän. Myös Oulun seudulla markkinoilla on vipinää, mutta muissa kasvukeskuksissa, kuten Turussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa on selvästi rauhallisempaa.

Valtion asuntorahaston ylijohtajan Teuvo Ijäksen mukaan Suomessa on yhä useampia kaupunkeja, joissa ei enää tarvita yhteiskunnan rahoitustukea uusien asuntojen rakentamiseksi. Ijäksen arvion mukaan muuttotappioalueilla on noin 6000-7000 jo pidempään tyhjinä ollutta aravavuokra-asuntoa.

Asuntomarkkinoiden asiantuntijat ennustavat, että kasvukeskuksissa asuntojen hinnat kääntyvät loppuvuonna lievään nousuun, jonka uskotaan kiihtyvän vuonna 2003.

Asuntomarkkinoiden suunta 2002:

Pääkaupunkiseutu +++ Tampere +++ Oulu ++ Jyväskylä + Turku + Joensuu + Kuopio +/-0 Muu Suomi -?

Kokonaiskuva asuntomarkkinatilanteesta ja muutostrendeistä saadaan Helsingissä 24.1. järjestettävässä Asuntomarkkinat 2002 -seminaarissa, jonka ohjelma on liitteenä pdf-muodossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja