Mainos

Asumisterveysasiantuntija: "Rakentajilla ei riittävästi homeosaamista"

Aamulehden uutinen uusien talopakettien kosteusongelmista on yllättänyt Asumisterveysliitto Aste Ry:n toiminnanjohtajan Hannele Rämön.

- Tämä kertoo kiireestä ja valvonnan puutteesta tai sen vaikeudesta. Jos tämä ongelma on tiedetty, se kertoo myös piittaamattomuudesta.

Aamulehti sai käsiinsä VTT:n vuosina 2007 ja 2008 tekemän luottamuksellisen tutkimuksen, jonka mukaan osassa Hämeenlinnan asuntomessualueen talopohjissa kasvoi homekasvustoja. Kosteusongelmaa on löytynyt erityisesti taloista, joissa alapohjaa kuivatetaan koneella tuuletusaukkojen sijaan.

- Sehän on selvä rakennusvirhe, että nämä koneellisesti kuivatut alapohjat homehtuu ja ne pitäisi palauttaa määräysten mukaiselle rakentamisen tasolle, Rämö vaatii.

Asumisterveysliittoon ovat ottaneet yhteyttä sekä talotehtaat että näiden asiakkaat. Rämön mukaan osa talotehtaista ei ota ongelmaa riittävän vakavasti.

- Home ei tuhoa rakennusta lujuusteknisesti, niin siihen ei suhtauduta riittävän vakavasti. Rakentajilla pitäisi olla parempi käsitys asumisterveydestä.

Homeen huomaa hajusta ja terveydellisistä oireista. Vaikka terveysongelmat voivat alkaa nopeasti, homeeseen puututaan yleensä vasta, kun haju tarttuu vaatteisiin ja kalusteisiin. Siihen voi mennä parikin vuotta.

- Sehän se ongelma on, kun perheellä on ihan uusi talo ja perhe alkaa oireilla, niin on vaikea ymmärtää, että voiko se tästä rakennuksesta johtua, Rämö selventää.

Hän toivoo asiaan myös valtiovallan toimenpiteitä, jotta asukkaat saisivat varmasti tarvittavat korjaukset tehtyä ja vastuut asiasta selviäisivät.

Katso Anna Satovainion juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.