Mainos

Asumisoikeusasuntojen tulevaisuus vaakalaudalla

Uudesta asumisoikeuslaista on nousemassa myrsky. Asuntojen tuottajien mukaan lakiluonnoksessa on kohtia, jotka kaataisivat koko asumisoikeusjärjestelmän.

Tuottajat kritisoivat sanomalehti Keskisuomalaisessa esimerkiksi sitä, että uuden lain mukaan arava- ja korkotukilainoitettujen asumisoikeusasuntojen käyttövastiketta pitäisi verrata aravavuokratasoon. Tuottajien mukaan vuokrien vertaaminen kuitenkin ontuu, koska arava- ja korkotukilainoitetut asumisoikeustalot saavat pääomamenoihinsa paljon vähemmän tukea valtiolta kuin aravavuokratalot.

Lakiluonnoksessa myös kielletään hoitovastikkeiden tasaus eri kohteiden kesken. Kielto tarkoittaisi sitä, että joitakin taloja pystyttäisiin korjaamaan ja toisia ei.

– Siitä tulisi noidankehä, kun huonokuntoiset asunnot alkaisivat jäädä tyhjilleen, Suomen asumisoikeusyhteisöt ry:n hallituksen puheenjohtaja Marko Pyykkönen sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA saisi valtuudet valvoa käyttövastikkeiden määräytymistä ja myös määrätä laittomuuksista maksun.

Ympäristöministeriö vakuuttaa, että laista sorvataan sopiva kaikille. Ministeriön mukaan lain lähtökohtana ovat olleet asukkaat itse. He ovat valittaneet muun muassa viranomaisvalvonnan puuttumisesta ja siitä, etteivät he saa tarpeeksi tietoa kustannusten perusteista.

Lausuntokierroksella oleva uusi asumisoikeuslaki halutaan voimaan syksyksi.

Suomen asumisoikeusyhteisöt ry:n hallitus vaatii kuitenkin lakiluonnoksen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.