Mainos

Asumismenot nousevat enemmän kuin tulot – omistusasujille korotuksia

Asumismenot nousevat vuoteen 2018 mennessä enemmän kuin käytettävissä olevat tulot, ilmenee Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton teettämästä tutkimuksesta.

Asumismenot kohoavat tutkimuksen mukaan keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa. Niiden suhde käytettävissä oleviin tuloihin nousee lähes 2 prosenttia.

Kuukausimenoissa jopa tonnin ero

Asumismenot heittelevät rutkasti eri puolilla maata, kertoo Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tilaama tutkimus. Tutkimuksessa verrattiin asumisen kuluja 21 kaupungissa.  

Omistusasujalle halvimpia kaupunkeja ovat Kouvola ja Rovaniemi. Vuokralla on edullisinta asua Kouvolassa ja Raumalla. Kummassakin ryhmässä kalleinta asuminen on pääkaupunkiseudulla.  

-Pääkaupunkiseutu on aivan omaa luokkaansa. Pääkaupunkiseudulla asuminen on asumismuodosta riippumatta kalliimpaa kuin muualla, sanoo PTT:n ekonomisti Veera Holappa.  

Esimerkiksi Helsingissä lapsiperhe maksaa omistamastaan kerrostaloasunnosta 2 100 euroa kuukaudessa, kun halvimmassa kaupungissa Kouvolassa kuukausittaiset asumismenot jäävät 1 020 euroon.  

Sähkölämmitteisen omakotitalon kustannukset saattavat pääkaupunkiseudulla olla 1 900 euroa kuukaudessa. Porissa ja Kouvolassa asumismenot vastaavassa talossa jäävät 860 euroon kuukaudessa.  

Omistusasujien menot kasvavat vastedes nopeammin kuin vuokralla asuvien. Vuokrien voimakas nousu on kuitenkin kasvattanut viime vuosina vuokra-asujien menoja tuntuvasti.  

Tutkimuksessa arvioidaan, että korot nousevat lähivuosina, mikä nostaa omistusasumisen menoja. Sen sijaan vuokrien nousun ennustetaan rauhoittuvan.

Asumismenot vaihtelevat paljon eri puolilla maata.   
Esimerkiksi Helsingissä lapsiperhe maksaa omistamastaan kerrostaloasunnosta 2100 euroa kuukaudessa, kun halvimmassa kaupungissa Kouvolassa asumismenot jäävät 1020 euroon kuukaudessa.

Pääkaupunkiseudulla sähkölämmitteisen omakotitalon kustannukset saattavat olla 1900 euroa kuukaudessa. Porissa ja Kouvolassa asumismenot vastaavassa talossa jäävät 860 euroon kuukaudessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.