Mainos

Asumiskustannukset halvimmat Kouvolassa

Asumiskustannukset vaihtelevat suuresti eri kaupungeissa. Kalleinta asuminen on Torniossa, edullisinta puolestaan Kouvolassa.

Yli puolet asumisen kustannuksista syntyy kunnallisten päättäjien käsissä olevista maksuista - kiinteistöverosta sekä kunnallisista kaukolämpö-, vesi-, sähkö- ja jätehuoltomaksuista.

-Kyllä ne varmasti kunnallisten päättäjien käsissä ovat. Mutta kun kokonaisuutta ajatellaan, siihen vaikuttaa hyvin moni asia. Kunnan tai kaupungin koko, sen asumisen tiiveys, putkikilometrien määrä käytettyyn energiaan tai veteen nähden, ja siitä muodostuu vain tietty kokonaisuus, sanoo Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Esa Kotilahti.

Tutkimuksen mukaan asumiskustannuksiltaan kallein kaupunki on Tornio. Siellä kiinteistöverot ja kunnalliset maksut olivat lähes puoli euroa kalliimmat neliötä kohti kuin tutkimuksen edullisimmassa kaupungissa Kouvolassa. Vuositasolla torniolaiskaksiossa asuminen on 250 euroa kalliimpaa kuin vastaavassa asunnossa vaikkapa Tampereella, joka oli suurista kaupungeista selvästi edullisin.

-Maksujahan tietysti tarkastellaan, jos ei vuosittain niin määrävälein. Sähkön hinta ja kaukolämmön hinta, varsinkin sähkön hinta on vaihdellut viime vuosina kovasti. Voisi sanoa, että veden hinta on ollut Tampereella hyvin tasainen ja yksi Suomen edullisimpia. Jätehuoltoyhtiö, joka meillä on 23 kunnan yhteinen yhtiö, pystyy myös pitämään hinnat valtakunnan keskitasoa alempana, Kotilahti perustelee.

Juuri jätehuollossa ja tontin kiinteistöveroissa oli selvityksen mukaan suhteellisesti suurimmat erot.

(Seitsemän uutiset 13.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.