Mainos

Asumiskulut rajussa nousussa

Esimerkiksi yhtiövastikkeet ovat nousseet kymmenessä vuodessa euron verran neliöltä. Myös esimerkiksi lämpö- ja vesimaksujen kallistuminen on nostanut asumiskuluja.

Asumiskustannusten nousu on ollut viime vuosina poikkeuksellisen rajua, ja hintojen nousun arvioidaan vain kiihtyvän.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asumiskulut ovat nousseet yli 40 prosenttia eli yli kaksi kertaa inflaatiota nopeammin. Suomen Kiinteistöliiton tilastojen mukaan eniten ovat nousseet lämpö-, kiinteistövero-, sähkö-, vesi- ja jätehuoltomaksut.

Monissa kunnissa myös vanhojen tonttien vuokrat nousevat ensi vuoden alusta roimasti, mikä on yllättänyt asukkaat. Kulujen nousu näkyy myös taloyhtiöissä, joissa on ihmetelty yhä vain jatkuvaa nousukierrettä.

- Rajuinta nousu on ollut nimenomaan lämmön, veden ja varsinkin sähkön kohdalla. Lisäksi lajittelukäytännöstä johtuen jätehuoltokustannukset ovat nousseet huomattavasti, toteaa isännöitsijä Heikki Laitinen Kokkolan Talohoito Oy:stä.

Yhtiövastikkeiden taso on sekin pompannut kymmenessä vuodessa kahdesta eurosta jo kolmeen euroon neliöltä. Yksi syy on korjauskulujen ja työvoimakustannusten raju kasvu, johon tuleva vuosikaan ei näytä tuovan helpotusta.

- Palkankorotukset nostavat kerrostalojen siivous- ja remonttikustannuksia huomattavasti tulevana vuonna, Laitinen arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.