Mainos

Asumisen tukimuotoihin ehdotetaan muutoksia

Kansainvälinen arviointiryhmä kaventaisi asumisen tukia.

Suomen asuntopolitiikkaa arvioinut kansainvälinen työryhmä esittää kavennuksia asumisen tukiin. Asuntolainan korkovähennysoikeutta tulisi rajoittaa ja aravavuokria tasata, arviointiryhmä ehdottaa tänään julkistetussa raportissaan.

Kokonaisuudessaan arviointiryhmä piti Suomen asuntopolitiikkaa eurooppalaisittain esimerkillisenä, mutta asumisen tukijärjestelmää liian avokätisenä. Tukia pitäisi kohdentaa tulevaisuudessa tarkemmin, mutta valtion tukemasta asuntotuotannosta ei tulisi luopua.

-Suomalainen asuntopolitiikka tarvitsee lähinnä hienosäätöä. En usko, että Suomella on tulevaisuudessa välttämättä varaa yhtä avokätiseen tukijärjestelmään kuin nyt, summasi arviointiryhmässä mukana ollut brittiprofessori Christine Whitehead tiedotustilaisuudessa.

Asumisen tukimuodoista arviointiryhmä kaventaisi asuntolainojen verovähennysoikeutta sekä tiukentaisi arava-asumisen ehtoja. Verovähennysjärjestelmää pitäisi muuttaa oikeudenmukaisemmaksi niin, että vähennysoikeus pienenee ja loppuu kokonaan, kun saavutetaan tietty tulo- ja asumistaso.

Aravaehdot tiukemmiksi

Arviointiryhmä tiukentaisi aravaehtoja, sillä tällä hetkellä 73 prosenttia suomalaisista on oikeutettu aravavuokra-asuntoon. Aravavuokrissa pitäisi työryhmän mielestä ottaa myös käyttöön vuokrien tasausjärjestelmä, sillä nyt osa hyvätuloisista arava-asujista maksaa alhaista vuokraa vain siksi, että tuli järjestelmän piiriin aikaisemmin.

Vuokra-asuntoja voisi vapautua kipeämmin niitä tarvitseville myös kannustamalla hyvätuloisia arava-asujia vapaille markkinoille. Esimerkiksi nykyisen asuntosäästöpalkkiojärjestelmän edellyttämä 15 prosentin omarahoitusosuus on arviointiryhmän mielestä liian korkea, joskin sitä alennettaessa valtion pitäisi huomioida myös luottotappioriskien kasvu.

Itse aravatuotannon arviointiryhmä pitäisi nykyisellään, mutta lainaehtojen pitäisi olla kilpailukykyisemmät ja lainajärjestelmän yksinkertaisempi. Korkotukijärjestelmänkin voisi säilyttää, vaikka valtion kannalta aravalainoitus on tehokkaampi asuntorakentamisen tukimuoto.

Kunnille pyyhkeitä

Arviointityöryhmä kritisoi myös kuntien maankäyttöpolitiikkaa ja piti ongelmana, että Suomessa ei ole varsinaista alueellisen maankäytön suunnittelusta vastaavaa viranomaista. Kunnallisverojärjestelmä houkuttelee liikaa kuntia tavoittelemaan ensi sijassa hyvätuloisia asukkaita, mikä johtaa etenkin vuokra-asuntojen rakentamisen syrjimiseen.

Erikseen pyyhkeitä sai myös Helsingin kaupunki, jonka maanvuokraukseen painottuvaa politiikkaa arviointiryhmä piti asuntorakentamista rajoittavana.

Rakennusmaan saatavuuden parantamiseksi kuntien pitäisi ylipäätään tehdä laajempaa yhteistyötä maapolitiikassa. Tilannetta voitaisiin arviointiryhmän mielestä yrittää korjata myös sillä, että kuntien kunnallistekniikan rakennuskustannuksia pienennettäisiin uusilla asuntoalueilla. Valtiokin voisi tukea kuntien asuntotuotantoa, ja vuokra-asuntoja tarjoavia kuntia voitaisiin palkita esimerkiksi asuntorahaston hankkeilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.