Mainos

Asukasliitto vaatii miljardi markkaa vuodessa homekorjauksiin

Kerrostalojen home- ja kosteusvauriot ovat paljastuneet Asukasliiton mielestä niin suuriksi, että seuraavaan lisäbudjettiin on saatava yhden miljardin markan suuruinen määräraha korjauksia varten. Määrärahasta tulisi myöntää tukea avustuksina sekä halpakorkoisina lainoina kiinteistöjen omistajille, asunto-osakeyhtiöille ja kiinteistöyhtiöille.

Asukasliiton liittokokous Järvenpäässä toivoo asuntoministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) kannanottoa asiassa. Lisäksi olisi tutkittava TEL-rahastojen ja raha-automaattiyhdistyksen mahdollisuudet antaa tukea kosteusvaurioiden korjaamiskustannuksiin.

Asukasliitto haluaa myös kunnostushankkeiden kiireellisyysohjelman, jossa otettaisiin huomioon terveydelle kaikkein haitallisimpien kiinteistöjen ensisijainen korjaustarve. Jos korjauksiin ei ryhdytä heti, home- ja kosteusvauriot muodostavat liiton mukaan merkittävän kansanterveydellisen riskin.

Tyypillisimpiä oireita homeongelmaisten rakennusten asukkailla ovat hengitystieärsytys ja allergiaoireet. Kansanterveyskeskuksen julkaisema äskeinen tutkimus osoitti, että yli puolet 1950-80-luvuilla rakennetuista kerrostaloista kärsii kosteusvaurioista. Korjaamisen tarpeessa oli 42 prosenttia tutkituista asunnoista. Näin arvioitujen kosteusvaurioiden korjaaminen maksaisi tutkimuksen mukaan vähintään 5,5 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.