Asukasliitto vaatii miljardi markkaa vuodessa homekorjauksiin

Kerrostalojen home- ja kosteusvauriot ovat paljastuneet Asukasliiton mielestä niin suuriksi, että seuraavaan lisäbudjettiin on saatava yhden miljardin markan suuruinen määräraha korjauksia varten. Määrärahasta tulisi myöntää tukea avustuksina sekä halpakorkoisina lainoina kiinteistöjen omistajille, asunto-osakeyhtiöille ja kiinteistöyhtiöille.

Asukasliiton liittokokous Järvenpäässä toivoo asuntoministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) kannanottoa asiassa. Lisäksi olisi tutkittava TEL-rahastojen ja raha-automaattiyhdistyksen mahdollisuudet antaa tukea kosteusvaurioiden korjaamiskustannuksiin.

Asukasliitto haluaa myös kunnostushankkeiden kiireellisyysohjelman, jossa otettaisiin huomioon terveydelle kaikkein haitallisimpien kiinteistöjen ensisijainen korjaustarve. Jos korjauksiin ei ryhdytä heti, home- ja kosteusvauriot muodostavat liiton mukaan merkittävän kansanterveydellisen riskin.

Tyypillisimpiä oireita homeongelmaisten rakennusten asukkailla ovat hengitystieärsytys ja allergiaoireet. Kansanterveyskeskuksen julkaisema äskeinen tutkimus osoitti, että yli puolet 1950-80-luvuilla rakennetuista kerrostaloista kärsii kosteusvaurioista. Korjaamisen tarpeessa oli 42 prosenttia tutkituista asunnoista. Näin arvioitujen kosteusvaurioiden korjaaminen maksaisi tutkimuksen mukaan vähintään 5,5 miljardia markkaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat