Mainos

Asuinkunnalla huomattava merkitys lapsiperheen taloudelle

Lapsiperheiden eläminen voi maksaa hyvinkin eri tavalla siitä riippuen, missä kunnassa perhe asuu. Tämä käy ilmi Suomen kuntaliiton ja Veronmaksajien tutkimuksesta, jossa on vertailtu asuinkunnan vaikutusta nelihenkisen perheen elinkustannuksiin.

Perheille, joissa on päiväkoti-ikäisiä lapsia, asuinkunnan kalleus riippuu ratkaisevasti siitä, miten päivähoitomaksuluokan tulorajat on asetettu. Tutkimuksen perusteella voi karkeasti sanoa, että pienituloisten perheiden kannattaisi asua kunnassa, jossa sekä asumiskustannukset että veroäyrin hinta ovat alhaiset. Suurempituloisten kannattaa kiinnittää ensisijaisesti huomiota veroäyrin hintaan, jos perheen lapset ovat jo kouluikäisiä.

Tutkimuksessa vertailtiin, miten erisuuruiset kunnallisverot ja maksut vaikuttavat kolmen erituloisen tyyppiperheen kustannuksiin. Suurimmillaan nämä kuntakohtaiset erot tuntuivat teollisuustyöntekijäperheiden elämässä. Tässä tyyppiperheessä molemmat vanhemmat ansaitsevat teollisuuden keskipalkkaa eli mies 141 500 markkaa ja vaimo 106 200 markkaa vuodessa.

Tällaisella perheellä verojen ja maksujen ero halvimman asuinkunnan Vehkalahden ja kalleimman asuinkunnan Multian välillä on vuodessa 16 613 markkaa.

Kaukolämmitteisessä rivitalossa asuvat tyyppiperheet maksavat vuodessa asumiskustannuksia ja kiinteistöveroa keskimäärin 8 855 markkaa. Vähimmällä pääsevät lumijokilaiset ja mikkeliläiset perheet, joiden asumiskustannukset ovat vuodessa 7 766 ja 7 767 markkaa. Kalleinta laskua maksetaan Pieksämäellä, jossa perheet maksavat asumisesta kaukolämmitteisessä rivitalossa vuodessa 10 149 markkaa.

Perheen kunnasta riippuviin elinkustannuksiin on tutkimuksessa laskettu kunnallis- ja kirkollisvero, kiinteistövero, sähkö- ja kaukolämpö, päivähoito-, vesi- ja jätevesi- sekä jätehuoltomaksu. Tänään julkistettu "Elinkustannusten sietämätön keveys" -tutkimus on osa laajempaa KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelmaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.