Asuinalueiden tuloerot huimia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan kotitalouksien ostovoima Suomen rikkaimman ja köyhimmän asuinalueen välillä on jopa kuusinkertainen. MTV3:n uutiset selvitti tuloeroja vuodelta -99.

Kartta isotuloisista

Espoossa sijaitseva Friisilän asuinalue on yksi Suomen varakkaimpia asuinalueita. Nettotulot Friisilän alueella ovat reilut 55 000 euroa vuodessa. Se on reilusti yli kaksinkertainen määrä verrattuna koko maan kotitalouksien keskimääräiseen ostovoimaan. Talouksien keskimääräinen ostovoima tarkoittaa asukkaiden nettotuloja.

Suurin osa Suomen rikkaimmista asuinalueista löytyykin pääkaupunkiseudulta. Espoon Westend on Suomen varakkain asuinalue. Helsingin yliopiston kaupunkitalouden professori Heikki Loikkanen selittää Espoon tilannetta mm. informaatioteknologialla ja kännykkäteollisuudella, jotka ovat keskittyneet Espoon alueelle.

Itä-Suomessa köyhimmät alueet

Suomen alhaisin tulotaso on puolestaan Hirvensalmen Tuukkalan kylässä. Talouksien keskimääräinen ostovoima on Tuukkalassa hieman alle
14 000 euroa vuodessa. Se on melkein puolet Suomen keskimääräisestä kotitalouksien ostovoimasta.

-Meillä asukkaista yli 50 prosenttia on eläkeläisiä ja heistä suurin osa on naisia. Kun heidän miehensä ovat kuolleet ja he ovat olleet hoitamassa lapsia kotona, heidän eläkkeensä ovat pienempiä. Myös metsätulot ovat menneet muihin osoitteisiin, kun perilliset eivät asu enää kylässä, kertoo Tuukkalan kylätoimikunnan jäsen Pirjo Kiesilä.

Suomen köyhimmät alueet eivät aina sijoitu pienille paikkakunnille. Pienituloisia alueita löytyy myös suurista kaupungeista kuten Kotkasta ja Tampereelta. Useimmiten köyhät alueet sijoittuvat Itä-Suomeen.

- Itä-Suomi on nyt tavallaan jäänyt vähemmälle kasvun hedelmistä, työpaikkakehityksestä ja myös pääomatuloista. Tämä selittää sitä, ettei Itä-Suomi ole ihan pysynyt tahdissa, arvioi Heikki Loikkanen.

Pääkaupunkiseudulla suuria tuloeroja

-

Pääkaupunkiseudun tuloerot ovat maan suurimpia. Alhaisimmat käytetävissä olevat tulot löytyvät Helsingistä, Sörnäisten kaupunginosasta.
- Tämän alueen perusongelmana ovat rappioalkoholistit ja yleensä päihteiden väärinkäyttäjät. Heidän kanssaan me joudumme joka päivä tekemisiin, sanoo komisario Timo Vainio Helsingin poliisista.

Sörnäisissä asuvilla ihmisillä on vähiten tuloja käytettävissään pääkaupunkiseudulla. Hyvin lähellä seuraavat Sörnäisten kupeessa sijaitsevat Alppiharju ja Vallila.

Kaupunkitalouden professorin Heikki Loikkasen mukaan pienet nettotulot selittävät Sörnäisten ongelmat.
- Tämä on esimerkki siitä, että jos meillä on toimeentulo-ongelmia, niin meillä on vähän muitakin ongelmia. Ongelmat eivät aiheudu ainoastaan väestöstä, joka asuu siellä, vaan ne toimivat kuin imureina. Sinne tulee myöskin muualta ihmisiä, jotka osin aiheuttaa niitä ongelmia, selittää kaupunkitalouden professori Loikkanen.

Pääkaupunkiseudun varakkaimpia alueita ovat Espoon Westend, Helsingin diplomaattialue Kuusisaari-Lehtisaari ja tämä Tammisalo.
Tammisalolaisten nettotulot ovat yli kolminkertaiset verrattuna Sörnäisten asukkaiden nettotuloihin.
- Tammisalossa on se, mitä ihminen haluaa. Omakotitalo lähellä rantaa, oma venepaikka, hyvät yhteydet kaupunkiin, palvelut lähellä. Jotta siihen pääsee, niin edellytetään tiettyjä tuloja tai optiomiljoonia tai muita miljoonia, kertoo Tammisaloseuran varapuheenjohtaja Juha Viljanen. Alueen asukkaisiin kuuluvat mm. eräs NHL-pelaaja ja entinen formulakuski Mika Salo.

Heikki Loikkasen mielestä tasoittumista on tuloeroista huolimatta havaittavissa, sillä talouskehitys on heikentynyt ja myös pääomatulojen kohdalla on tapahtunut käänne.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.08.2003).

(Kymmenen uutiset 05.08.2003).

Lue myös:

    Uusimmat