Astronauttien avaruuskävely sujui suunnitellusti

Fuglesangin ja hänen amerikkalaisparinsa kiinnittivät kansainväliseen asemaan robottikäden kannatteleman kaksi tonnia painavan palkin. Työ vei vähemmän aikaa kuin alunperin arvioitiin.

Discovery-sukkulan astronautit ovat päättäneet avaruuskävelynsä onnistuneesti, kertoo uutistoimisto DPA.

Yhdysvaltain avaruushallinnosta Nasasta kerrotaan, että työt avaruusasemalla veivät astronauteilta vähemmän aikaa kuin alun perin arvioitiin. Ruotsalaisastronautti Christer Fuglesang ja amerikkalainen Robert Curbeam kiinnittivät kansainväliseen ISS-avaruusasemaan yli kaksi tonnia painavan metallipalkin ja uusivat aseman sähköjohtoja.

Fuglesang ja Curbeam ohjasivat avaruudessa oikeaan osoitteeseen robottikättä, joka kannatteli kiinnitettävää palkkia. Robottia liikutteli avaruusasemalta käsin astronautti Joan Higginbotham. Uuden osan myötä ISS:n pituus kasvaa 120 metriin.

Fuglesang lähetti yli kuusi tuntia kestäneen avaruuskävelyn päätteeksi viestin maanmiehilleen ruotsiksi.

- Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet ja tukeneet minua, hän sanoi ja lisäsi, että juuri päättynyt urakka oli hänen elämänsä hikisin.

Fuglesangin kunniaksi avaruushallinto Nasan valvomo herätteli astronautit Maasta käsin aamulla Abban Waterloon tahteihin.

Seuraavan kerran Discoveryn astronautit pääsevät avaruuskävelyille huomenna ja lauantaina.

Sukkula näyttää olevan kunnossa

Amerikkalaissukkula telakoitui onnistuneesti kansainväliseen avaruusasemaan maanantain ja tiistain välisenä yönä. Sukkula pysyy telakoituneena ISS-avaruusasemaan kahdeksan päivää ennen paluulentoa Maahan.

Discovery näyttää olevan kunnossa. Astronautit tutkivat alusta kolme tuntia telakoitumisen jälkeen ja tulivat siihen tulokseen, ettei siihen tullut ainakaan isoja vikoja laukaisussa. Sukkulan vasempaan siipeen on kuitenkin Nasan mukaan saattanut osua lähdössä jotakin vähäisellä voimalla.

Ruotsin ensimmäinen astronautti, 49-vuotias tukholmalainen hiukkasfyysikko on valmistautunut avaruuslennolleen jo 14 vuoden ajan.

Astronautit ovat amerikkalaisia Fuglesangia lukuun ottamatta. Heistä kaksi on naisia ja viisi miehiä. Toinen naisista, Sunita Williams, jää asemalle puoleksi vuodeksi muiden lähtiessä. Hän korvaa asemalta lähtevän saksalaisen Thomas Reiterin.

Hiukkassäteily oli yllättää ruotsalaisastronautin

Ruotsalaisastronautti Christer Fuglesang ja hänen amerikkalaiskollegansa Robert Curbeam välttivät avaruuskävelyllään juuri ja juuri Auringossa sattuneen voimakkaan hiukkaspurkauksen. Purkaus sattui vain hetki sen jälkeen kun astronautit olivat palanneet sukkulaansa.

Auringossa tapahtui varhain keskiviikkona voimakas soihtupurkaus, minkä vuoksi energeettisten hiukkasten eli niin sanotun kosmisen säteilyn määrä lisääntyi yli kymmentuhatkertaiseksi.

Oulun yliopiston kosmisten säteiden havaintoaseman mukaan purkauksesta ei ole vaaraa ihmisille maanpinnalla. Hiukkaspurkaus voi kuitenkin olla vaarallinen astronauteille, etenkin jos he sattuvat olemaan purkauksen aikana avaruusaluksen ulkopuolella avaruuskävelyllä.

- Kyseessä on melkoinen säteilyannos. Sillä voi olla kuolettavia vaikutuksia - jos ei heti, niin melko pian, kertoo professori Kalevi Mursula Oulun yliopiston fysikaalisten tieteiden laitokselta.

Purkaus on kolmanneksi suurin hiukkaspurkaus, joka on koskaan mitattu vuodesta 1964 asti toimineella Oulun asemalla. Erityisen poikkeukselliseksi purkauksen tekee se, että Auringon magneettisen aktiivisuuden 11-vuotissykli on lähellä minimiään.

(MTV3-STT-AFP-TT)

Lue myös:

    Uusimmat