Mainos

Astra-satellitti laukaistiin väärälle radalle

Länsi-Euroopan maiden viestintäsatelliitti Astra-1K ei ole päässyt radalleen, kertovat Venäjän avaruusviranomaiset. Viisi tonnia painava Astra-1K on avaruushistorian suurin siviiliviestintäsatelliitti. Satelliitti laukaistiin varhain aamulla Baikonurin venäläisestä avaruuskeskuksesta Kazakstanista.

-Satelliitti ei päässyt suunnitellulle radalleen eikä sille koskaan pääsekään, sanoi keskuksen tiedottaja Konstantin Kreidenko.

Astran valmistanut ranskalainen Alcatel Space vakuutti kuitenkin, että Astra-1K ollaan saamassa hallintaan.

Satelliittia on määrä käyttää televisio-ohjelmien sekä kännykkä- ja Internetyhteyksien välittämiseen Länsi-Eurooppaan.

Satelliitti laukaistiin avaruuteen venäläisellä Proton-raketilla. Venäläiset vakuuttivat, että raketti ei ollut syynä siihen, ettei Astra päässyt radalleen. Astra oli määrä lähettää 36 000 kilometrin korkeuteen, mutta tällä haavaa se on vain muutaman sadan kilometrin korkeudella. Teoriassa se voidaan saada nostettua oikealle radalleen, mutta tämä vaatisi polttoainetta, ja sen käyttö lyhentäisi satelliitin käyttöikää.

Viime vuonna saatiin nostettua Artemis-satelliitti, joka oli myös jäänyt liian alhaiselle kiertoradalle. Artemis oli kuitenkin päässyt jo 17 000 kilometrin korkeuteen.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.