Astmapotilas kummastelee: Miten H1N1-riskiryhmäläisen tulee toimia?

Astmapotilas Anna (nimi muutettu) kertoo MTV:n uutisille hämmästelleensä käytäntöä sikainfluenssan riskiryhmien kohtelussa. Hän on lähdössä ulkomaanmatkalle, minkä vuoksi otti yhteyttä sairaalaan saadakseen ohjeita.

- Apteekissa sanottiin, että kuulun ihan varmasti riskiryhmään, ja niin kuuluin myös Laakson sairaalan influenssaterveysaseman mielestä. Mutta ei se kuulemma tarkoita, että pitäisi heti ensimmäisten oireiden jälkeen hakeutua vastaanotolle, Anna kertoo.

Annalle oli kerrottu influenssaterveysasemalta, ettei riskiryhmäpotilaiden kuulu automaattisesti hakeutua hoitoon. Riskiryhmäpotilaat kuulemma hakeutuvat vapaaehtoisesti hoitoon muita herkemmin.

- Ihmettelin tätä, koska olin aiemmin luullut, että riskiryhmien tulee välittömästi mennä lääkäriin. Mutta he neuvoivat ystävällisesti minulle matkaan mukaan perusflunssalääkkeitä, Anna kertoo.

Riskiryhmäläisenkin tulee soittaa ensiksi

Laakson sairaalan terveyskeskuslääkäri Timo Aronen kertoo, että riskipotilaiden kohtelua on lievennetty ajan kuluessa.

- Jossain määrin ohjeet ovat lieventyneet Suomessakin, esimerkiksi alle 3-vuotiaista lapsistakin hoidetaan käytännössä vain ne, joilla on selvä tauti, Aronen selventää.

Aronen myöntää, että potilaan on vaikea tietää, kuuluuko riskiryhmään vai ei. Esimerkiksi astmapotilaissa on suuria eroja taudinkuvassa ja sitä myöten riskiryhmään kuulumisessa. Aronen painottaa, että jokaisen - myös riskiryhmäläisen - tulee sairastuessaan soittaa ensiksi sairaalaan tai terveyskeskukseen.

- Vasta puhelimessa asiakkaan kanssa keskustellessa voi tietää, onko tämä riskiryhmää vai ei. Ja kyllä sitten voidaan suoraan puhelimessa kirjoittaa resepti, ei paikan päälle tarvitse kipeänä tulla, Aronen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat