Mainos

Astetta erikoisempi tavaralähetys lähti kohti avaruusasemaa: Laitteistoa 34 uuteen kokeeseen – sekstantti ja sementtimylly rahtikuormassa

1:58

Kansainvälisen avaruusaseman kuusi astronauttia saavat tavanomaisessa tavaratäydennyksessään normaalia erikoisempia tarvikkeita, kun viime yönä matkaan lähtenyt Antares-raketin kantama Cygnus-kapseli pääsee perille.

– Hyvää matkaa, toivotti lennnonvalvoja, kun Antares ponnahti sumuiselle taivalle laukaisualustaltaan Wallops Islandilla Virginiassa Yhdysvaltain itärannikolla.

Avaruusaseman miehistö nappaa yhdeksättä kertaa robottikouralla kapselin asemalle torstaina ja ryhtyy purkaan kolmen ja puolen tonnin lastia.

Mukana on elintarvikkeita, kuten valmisaterioita savulohesta ja salaattien kasvatusalustoje, sekä välineistöä asemalla menossaolevien yli 250 kokeen ja testin tueksi.

Harjoittelua Marsiin

Nyt matkalla on laitteistoa 34 uuteen kokeeseen. Yksi niistä liittyy joskus tulevaisuudessa toteutuvaan tutkimusretkiknnan lähettämiseen Mars-planeetalle.

Marsiin pitää rakentaa tukikohta ja suojarakennuksia, ja sitä varten on tutkittava, miten sementti käyttäytyy avaruudessa. Niinpä astronautit saavat pienen kouluikäisille tarkoitetun sementtimyllysetin, jolla voidaan katsoa miten sementti kuivuu painottomuudessa avaruudessa.

Marsisa tarvitaan myös ruokaa, ja sen tuottamisen tutkimusta varten avaruusasema saa moduulin tapaisen Planet Habitat-01 laitteen.

– Se on suljettu kasvatuslaite, jolla voidaan seurata monia perusmuuttujia mikropaimovoimatilassa, kuvailee ISS:n päätiedemies Kirt Costello.

Kun tekniikka pettää

Astronauteilla on aina ollut käytössään uusinta tekniikkaa, elektroniikkaa ja tietokoneita. Kaikki hienoudet voivat kuitenkin lakata toimimasta, kuten Apollo 13-kuualuksen astronautit saivat kokea 1970-luvun alussa.

Tuolloin takaisin maahan päästiin mekaanisen rannekellon avulla.

Avaruusaseman asukit saavat nyt käsiinsä sekstantin, laitteen, jolla kapteenit suunnistivat aluksiaan ja määrittelivät sijaintinsa merillä vielä runsaat sata vuotta sitten.

Vuosisatojen ajan merenkävijät ovat käyttäneet yöllisten tähtien sijaintia taivaalla, mutta avaruusasemalla tutkitaan, miten sekstanttia voitaisiin käytttää avaruudessa suunnistamiseen, jos yhteydet maahan häviävät ja tietokoneet kaatuvat.

Cygnus-rahtikapseli lähetetään asemalta kohti maata heinäkuussa lastinaan roskia. Ne yksinkertaisesti hävitetään polttamalla, kun kapseli palaa poroksi syöksyessään maan ilmakehään Tyynenmeren yllä.

2:32

Lähteet: AP, Nasa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.