Mainos

Asteroidi ohitti Maan

.Pienehkö asteroidi on ohittanut Maan. Ohitus tapahtui tänä iltana noin kello 21.25 Suomen aikaa.

Asteroidi kulki lähimmillään noin 27 000 kilometrin etäisyydellä, kertoi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa.

Australialaisen observatorion tähtitieteilijät kuvasivat asteroidin valkoiseksi juovaksi, joka liikkui tummaa taivasta vasten.

Tähtitieteilijät havaitsivat asteroidin sattumalta vuosi sitten. Nasan arvioiden mukaan sen kokoisia asteroideja lentää lähellä Maata keskimäärin kerran 40 vuodessa, mutta iskeytyy maanpinnalle vain kerran 1200 vuodessa.

Asteroidia ei voinut erottaa paljain silmin.

Ei liity Venäjän meteoriin

Maan ohittava asteroidi ei asiantuntijoiden mukaan liity millään tavalla meteoriin, joka näkyi aamulla kirkkaana tulipallona taivaalla Venäjän Uralilla. Meteorin räjähdys aiheutti pamauksen ja paineaallon. Loukkaantuneita kerrotaan olevan 900.

Asteroidin kohdalla maahan törmäyksen vaaraa ei ollut, vaikka kivimöhkäle tuli hetkellisesti lähemmäs maapalloa kuin monet sää- ja tietoliikennesatelliitit.

Britannian astronomisesta seurasta muistutettiin, että meteoriräjähdys tapahtui 12 tuntia ennen asteroidin odotettua ohilentoa. Siinä ajassa maapallo ehtii matkustaa jopa 500 000 kilometriä. Sitä paitsi asteroidi ja meteori olivat matkalla eri suuntiin.

Asteroidi etenee avaruudessa huimaavaa 47 000 kilometrin tuntinopeutta. Lähimmillään maata asteroidi on noin puoli kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Tunnisteen 2012 DA 14 saanut asteroidi on läpimitaltaan noin 50 metriä. Venäjän meteorin arveltiin olleen alle 10-metrinen.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.