Mainos

Assangen lähetystöelämää: ilmapatja, noutoruokaa ja nettiyhteys

Osoitteessa 3 Hans Crescent sijaitseva tiilinen rakennus pitää sisällään kuusi kerrosta, joista alin on Ecuadorin Lontoon-suurlähetystön hallinnassa. Yhdessä huoneista asuu Wikileaks-paljastusivuston perustaja Julian Assange.

Assange on piilotellut lähetystössä kesäkuusta lähtien välttyäkseen luovuttamiselta Ruotsiin, missä häntä halutaan kuulla seksuaalirikosepäilyistä. Assange pelkää Ruotsin luovuttavan hänet edelleen Yhdysvaltoihin, joka on raivostunut Wikileaksille salaisten asiakirjojen julkistamisesta.

Vaikka Assange sai viime viikolla virallisesti turvapaikan Ecuadorilta, elämä lähetystössä ei eroa suurestikaan vankilaelämästä. Erona vanginelämään on oikeastaan vain tietokone ja internetyhteys.

– Hänen suurin huolenaiheensa on, jos hän ei voi työskennellä kunnolla. Tästä syystä hän viihtyy paremmin suurlähetystössä kuin vankilasellissä, kertoo Assangen brittiläinen ystävä ja tukija Vaughan Smith.

Uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa Smith kertoi ystävänsä tämänhetkisestä elinympäristöstä, jonka hän näki omin silmin vierailullaan lähetystössä.

Julian Assange on asunut yhdeksän viikon ajan Ecuadorin lähetystön tiloissa, piskuisessa toimistohuoneessa. Alkuajan Assange nukkui huoneen lattialla ilmapatjalla, mutta on sittemmin saanut oikean sängyn. Vaikka huoneessa on ikkunakin, Assange pitää päällä kirkasvalolamppua. Keittiötarvikkeita huoneessa ei ole, mutta mikroaaltouunin käyttö on mahdollista muualla lähetystön tiloissa. Uusi asukas onkin tilaillut viime aikoina tiuhaan aterioita lähistön noutoruokapaikoista.

Mitä hygieniaan tulee, omaa kylpyhuonetta turvapaikka-asukkaalla ei ole. Peseytyminen suoritetaan toisaalla rakennuksessa.

Puheluja saatetaan kuunnella

Ulkomaailmaan Assange on yhteydessä lähinnä virtuaalisesti. Huoneessa on ikkuna, mutta siitä ei viime aikoina ole kurkisteltu.

Vaughan Smith kieltäytyy kuvailemasta ikkunasta aukeavaa näkymää vedoten Assangen turvallisuuteen. Se kuitenkin tiedetään, että kaikki kadun puolelle antavat ikkunat ovat olleet tiukasti uutimilla peitetyt Assangen kesäkuisen saapumisen jälkeen.

Askeettisen lähetystöelämänsä piristykseksi Assange on silloin tällöin yhteyksissä omaisiinsa. Australiassa asuva Christine-äiti kuitenkin myöntää, että äiti ja poika joutuvat rajoittamaan puhelinkeskustelujaan. Äiti pitää mahdollisena, että puheluja kuunnellaan tai nauhoitetaan.

– Emme voi puhua kovinkaan paljoa henkilökohtaisista asioista. Meillä on silti läheinen suhde, Christine Assange kertoo uutistoimisto Reutersille.

Äiti on puheluissaan varmistunut kaikkein tärkeimmästä: hänen 41-vuotias poikansa voi hyvin. Myös ystävä Vaughan Smith kertoo Assangen olevan hyvällä mielellä ja nauttivansa virtuaalisesta vapaudestaan tietokoneen ääressä.

– Jos hänellä vain on tietokone, hän on yleensä onnellinen, Smith toteaa. - Tärkeintä on, että hän voi työskennellä. Hän voi pitää kokouksia ja kutsua kylään joitakin vieraita. Hän voi tehdä sitä, mitä hänen tarvitsee.

Julian Assange asuu toistaiseksi Ecuadorin lähetystön suojissa Lontoossa, Knightsbridgen hienostokaupunginosassa. Ecuador myönsi viime viikolla suojatilleen turvapaikan, mutta Britannia on uhannut tunkeutua lähetystöön.

Britannian ulkoministeriön mukaan sillä on lainmukainen velvollisuus luovuttaa Assange Ruotsiin. Luovutuskiista voi pahimmassa tapauksessa kestää jopa vuosia.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.