Mainos

Asiantuntijoilta uusi, karu arvio AirAsia-koneen turmasta

Asiantuntijat eivät usko, että Indonesiassa kadonnut AirAsian kone on välttämättä syöksynyt mereen.

Asiantuntijat uskovat, että kone on ehkä onnistunut tekemään pakkolaskun mereen, mutta uponnut tämän jälkeen kovassa merenkäynnissä.

Indonesian Surabayasta sunnuntaina matkaan lähtenyt kone katosi tutkasta kovassa myrskyssä Jaavanmerellä. Jostain syystä koneesta ei välittynyt tietoja, jotka yleensä lähtevät automaattisesti maahansyöksystä tai veteen uppoamisesta.

Asiantuntijat uskovatkin, että kone ei lähettänyt kyseisiä tietoja, koska se onnistui tekemään hätälaskun mereen.

– Arvioni on, että tietoja ei lähtenyt, koska laskeutumisessa ei tapahtunut rajua iskua. Pilotti onnistui laskeutumaan veden pinnalle, ilmailuasiantuntija Dudi Sudibyo totesi.

Toisen asiantuntijan mukaan teoriaa tukee se, että merestä on löydetty tähän mennessä ainakin kahdeksan vahingoittumattomana säilynyttä ruumista.

– Johtopäätökseni on, että kone ei räjähtänyt ilmassa eikä se iskeytynyt veteen, koska jos se olisi, emme olisi löytäneet vahingoittumattomia ruumiita, ilmavoimien entinen komentaja Chappy Hakim arvioi puolestaan AFP:lle.

Ensiksi löytyneiden koneen osien joukossa olivat myös hätäuloskäynnin ovi sekä hätäuloskäytävän liukumäki, joka viittaa siihen että matkustajat olivat ehkä ehtineet aloittaa koneen evakuoinnin.

Entinen liikenneministeri Jusman Syafii Djamal uskoo hätäuloskäynnin oven löytymisen tarkoittavan sitä, että joku oli ehtinyt avata sen.

–Matkustajat ovat saattaneet odottaa pelastuslautan täyttämistä ilmalla, samalla kun iso aalto on osunut koneen keulaan ja upottanut sen, Djamal arvioi.

Turman syy selviää kuitenkin varmuudella vasta, kunhan tutkijat löytävät koneen mustat laatikot. Indonesialaistutkijoiden lisäksi turmakonetta etsimässä merestä on asiantuntijoita Ranskasta ja Singaporesta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.