Asiantuntijoiden pelko: nettipiratismi surkastuttaa digimarkkinat

Millä pysäyttää piratismi, joka uhkaa pysäyttää digimarkkinoiden kasvun? Tätä pohtivat tänään kansainväliseen tekijänoikeusseminaariin Helsingin Tennispalatsiin kokoontuneet luovan alan asiantuntijat.

Tilaisuudessa oli vieraana kaksi luovan alan Eurooppa-tason vaikuttajaa: elokuvateollisuutta edustava Niklas Lagergren, Vice President of EU Affairs, Motion Pictures Association MPA sekä musiikkiteollisuutta edustava Olivia Regnier, Director IFPI European office and European Regional Counsel.

Ulkomaisten vieraiden alustuksissa nousi esiin toisaalta Internetin tarjoamat mahdollisuudet ja toisaalta Internet-piratismin luoma uhka.

- Meidän on jatkettava Internetin integroimista osaksi omaa ajatteluamme ja liiketoimintamallejamme. Lisäksi on vakuutettava lainsäätäjät, hallitukset ja teleoperaattorit siitä, että myös Internet on osa sääntöihin perustuvaa yhteiskuntaa, totesi Lagergren.

Olivia Regnier puolestaan toivoi sääntöjä, joilla varmistetaan teleoperaattorien yhteistyö piratismin torjumisessa.

- Musiikkiteollisuus on johtanut luovan alan menoa digiaikaan, lisensoimalla innovatiivisia online palveluita. Merkittävin yksittäinen este laillisen digimarkkinan kasvulle on Internet-piratismi. Hallitusten tulee saada aikaan säännöt, joilla taataan Internet-välittäjien yhteistyö tämän ongelman taklaamiseksi.

Piratismi hyydyttää kotimaiset nettipalvelut

Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY-projektin johtaja Lauri Kaira nosti esille taiteilijoiden sosiaaliset kysymykset, tekijänoikeusturvan ja hyvitysmaksun romahduksen.

- Ellei laitonta piraattitarjontaa saada pois netistä, kovin harva kotimainen yrittäjä uskaltaa investoida uusien nettipalvelujen kehittämiseen. Piraattipalveluthan varastavat sisällön lisäksi myös laillisten nettipalveluiden liikeideat. On väärin, että rehellinen yrittäjä joutuu kilpailemaan oman nettipalvelunsa piraattiplagiaatin kanssa, painotti Kaira.

- Vahvat ja selkeät tekijänoikeuksia koskevat, yhteiset pelisäännöt turvaavat luovien alojen elinkelpoisuuden Suomessa nyt ja tulevaisuudessa, sanoi seminarin avannut opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Harri Skog.

Tilaisuuden loppukommentin esitti työministeri Anni Sinnemäki.

- 2010-luvun tekijänoikeuspolitiikalla tulisi rakentaa siltoja eri osapuolten välille ja etsiä ratkaisuja tämän ajan ongelmiin. Luovan työn tekijät ja kulttuurin kuluttajat ovat toistensa ystäviä - eivät vihollisia, Sinnemäki muistutti.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat