Asiantuntijoiden kilpailukeinot: Osaamista ja palkkamalttia, ei palkka-alea

Vuosi sitten käytiin vilkasta keskustelua palkkojen alentamisesta.

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti oman palkkionsa alentamista ja sai peesiinsä tukun vaikuttajia, mm. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen.

Viime kesänä palkanalennuspuheita vauhditti Suomen Yrittäjät ehdottamalla lomarahoista ja pekkasvapaista luopumista.

Viime aikoina palkkojen alentamista on ehdottanut mm. Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

SAK:n edunvalvontajohtaja Janne Metsämäki näkee Suomen menestymisen moottorina osaamisen ja laadun kehittämisen.

– Palkka-alennuksia ei tarvita, maltilliset palkkaratkaisut riittävät. On tärkeää pitää ostovoimasta kiinni.

Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus toivoo Suomelle hieman ulkoistakin vetoapua.

– Suomelle olisi hyödyksi, että vahvaa euroa saataisiin heikennettyä. Se on ollut suomalaisten vientiyritysten toive jo pitkään. Jos Euroopan keskuspankki lähtisi elvyttämään, kuten Yhdysvalloissa keskuspankki teki, se toisi ajan mittaan helpotusta valuuttakurssipaineeseen. Suomalaisista tuotteista tulisi näin suhteessa edullisempia kuin esimerkiksi Ruotsissa.

– Sisäisesti tarvitaan kaikkia innovaatioita, jotka lisäävät tuottavuutta. Lisäksi tarvitaan kustannusten pienentämistä, palkkamalttia ja yritysveron laskemista.

- Mielestäni palkka-alennus ei ole todennäköinen. Esimerkiksi Espanjassa, jossa työttömyysaste on yli 20 prosenttia, palkat eivät ole lähteneet merkittävään laskuun. Palkkojen laskeminen vaatisi Kreikan kaltaista kriisitilannetta. Mutta palkkojen tulisi kehittyä hitaammin kuin meidän keskeisissä kilpailijamaissa, esimerkiksi Saksassa. Näin kilpailukykyä saataisiin paremmaksi.

Suomen Yrittäjissäkään ei haluta enää palata kysymykseen palkkojen alentamisesta.

– En sanoisi, että tarvitaan palkka-alea, mutta korotusten linjan tulee olla tiukka. Lisäksi tarvitaan mahdollisuus sopia asioista enemmän yrityskohtaisesti. Työajoissa saisi olla nykyistä enemmän joustoa. Hyvä esimerkki joustavuudesta on myös mahdollisuus muuttaa lomarahoja vapaiksi, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat