Mainos

Asiantuntijat varoittavat antibioottien liikakäytöstä

Yli 30 maan lääkärit vaativat maailmanlaajuisia toimia, joilla estettäisiin antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviäminen.

Bakteerit ovat ihmiselle vakava terveysuhka, jonka taustalla on antibioottien liikakäyttö. Kööpenhaminassa koolla olleet lääkärit kehottivat EU-maita tunnustamaan ongelman vakavuuden ja valvomaan tehokkaasti sekä antibioottien käyttöä että niille vastustuskykyisten bakteerien leviämistä.

-Ihmiskunta joutuu tätä menoa takaisin aikaan ennen antibioottien keksimisen, ennusti espanjalainen mikrobiologi Fernando Baquero. Hänen mukaansa ongelma on ihmiskunnalle vakavampi kuin otsonikato tai sademetsien hävittäminen.

Esimerkiksi penisilliini ei tehoa enää juuri lainkaan tavallisimpaan sairaalainfektioon, jonka aiheuttajana on stafylokokki-bakteeri. Useimmat EU:n järjestämän kokouksen osallistujista olivat sitä mieltä, ettei kasvua lisäävien antibioottien käyttöä saisi sallia karjankasvatuksessa. Teollisuuden edustajat haluavat kuitenkin aineiden käytöstä laajan riskikartoituksen ennen kuin niiden kieltämistä edes harkitaan.
(STT-RB-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.