Asiantuntijat varoittavat: Älä syötä roskaruokaa lapsellesi, tai voi käydä näin

Englantilaisten psykologien mukaan roskaruokaa varhaisessa iässä syöneillä lapsilla on aikuisena pienempi älykkyysosamäärä kuin terveellisempää kotiruokaa syöneillä lapsilla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsuuden ruokavaliolla on pitkäaikaiset vaikutukset ihmisen älykkyyteen. Roskaruoalla huomattiin olevan haitallinen vaikutus älykkyyteen riippumatta ihmisten varallisuudesta ja sosiaalisesta luokasta. Roskaruokaa syövät tilastojen mukaan kuitenkin enemmän vähävaraisempien perheiden lapset.

– Vähävaraisempien perheiden vanhemmilla on usein vähemmän aikaa valmistaa lapsille tuoretta kotiruokaa, lontoolaisen Goldsmithsin yliopiston psykologian tohtori Sophie von Stumm toteaa.

"Haittoja ei voi korjata aikuisiällä"

Yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, millaiset vaikutukset lasten päivittäin syömillä aterioilla oli heidän kognitiivisiin kykyihin sekä kasvuun. Tutkimukseen osallistui yli 4000 skotlantilaista 3-5-vuotiasta lasta. Yhteys varhaisessa iässä nautitun roskaruoan ja myöhemmän iän älykkyyden välillä oli selkeä.

Aiemmissakin tutkimuksissa on havaittu roskaruoan haitallinen vaikutus lapsiin. Vuonna 2010 julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa pystyttiin toteamaan, että pizzaa, sipsejä ja muuta roskaruokaa alle 3-vuotiaana syöneillä lapsilla oli 8-vuotiaana pienempi älykkyysosamäärä kuin terveellisempää kotiruokaa syöneillä lapsilla. Tutkijat epäilevät, että roskaruoan aiheuttamia haittoja ei voi enää korjata myöhemmällä iällä, sillä aivot eivät enää kehity samalla tavalla kuin lapsuudessa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja