Asiantuntijat: Vanhuksia lääkitään kuoliaiksi

Vanhuslääketieteen asiantuntijoiden mukaan ammattitaidon puute johtaa hengenvaaralliseen lääkitykseen ja ennenaikaisen saattohoidon aloittamiseen vanhustenhoidossa.

Vanhuslääketieteen asiantuntijoiden mukaan vanhuksia lääkitään kuoliaiksi terveyskeskusten vuodeosastoilla ja kroonikkosairaaloissa lääkehoitoon liittyvän tietämättömyyden vuoksi.

Lääkehaittoja ei tunnisteta vaan ne tulkitaan lisälääkettä vaativiksi sairauksiksi. Asiantuntijat väittävät, että lääketokkurassa olevia vanhuksia on niin ikään siirretty tulkintavirheiden ja tietämättömyyden vuoksi ennen aikaiseen saattohoitoon.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma tapasi 88-vuotias Eeva Pekkarisen. Pekkarinen toipuu kotonaan parin viikon pituisesta hoitojaksosta terveyskeskuksen vuodeosastolla. Virtsatulehdukseen määrätyn antibioottihoidon aiheuttamaa kuumeilua, hengenahdistusta ja rintakipuja tehohoidettiin terveyskeskuksessa erilaisilla sydän- ja verisuonitautilääkkeillä, astmalääkkeillä sekä nesteenpoistolääkkeillä. Pahimmillaan vajaan parinkymmenen lääkkeen päiväannos oli viedä Pekkarisen hengen.

45 minuuttia vei Pekkarisen lääkelistan vanhuslääketieteen asiantuntijan arvioitavaksi. Professori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopiston yleislääketieteen laitokselta toteaa, että kyseisessä tapauksessa on hoidettu oireita selvittämättä oireiden taustalla olevia syitä.

-Tämä on ihan älytön, että täällä on näin paljon näitä sydänlääkkeitä, jotka kaikki alentaa verenpainetta, Kivelä toteaa.

Pekkarista hoitanut terveyskeskus ei halunnut kommentoida yksittäistapausta. Kivelän mukaan vanhuksille aiheutuneita lääkkeiden sivuvaikutuksia hoidetaan lisälääkkeitä vaativina sairauksina yleisesti. Lääkeaineiden sekamelskassa piilee hengenvaara.

-Minun mielestäni se ei ole tietoista valintaa vaan se on tietämättömyyttä, Kivelä sanoo

Dementikkojen saattohoitoon perehtynyt lääketieteen tohtori sanoo ammattilaisten puutteen heijastuvan karmealla tavalla vanhustenhoitoon. Ammattitaidon vajaus näkyy paitsi vanhusten ylilääkityksenä myös puolihuolimattomina dementiadiagnooseina ja ennen aikaisen saattohoidon aloittamisena.

-Käytännössä se tarkoittaa sitä, että toimitamme pois päiviltään myös terveitä, sanoo lääketieteen tohtori, dosentti Jyrki Penttinen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat