Mainos

Asiantuntijat uskovat pankkitalletusten markkinaosuuteen

Pankkitalletuksille on povattu tylyä kohtaloa kun valtio alkoi periä 29 prosentin veroa säästötilien koroista. Moni on ennustanut suomalaisrahojen siirtymistä pankkitalletuksista tuottavimpiin sijoituskohteisiin. Osuuspankkikeskuksen pääekonomisti Timo Lindholm kuitenkin uskoo talletuskannan pysyvyyteen.

Pankissa

Pankkitilit ovat hänen mukaansa välttämättömiä talouden maksuliikenteen hoidossa. Koska pankit hoitavat maksujen välitystä, talletuskanta seuraa Lindholmin mukaan selvemmin kansantaloudessa kertyviä tuloja kuin finanssivarallisuuden muutoksia.

Talletuskannan pysyvyyttä epäiltäessä Lindholm patistaa miettimään, mitä kautta talletusraha voi pysyvästi siirtyä pankeista.
-Liikkeessä olevan käteisrahan määrä on Suomessa jo pitkään ollut varsin pieni. Iso osa maksuliikenteestä kulkee tilisiirtoina, mikä on entisestään lujittanut tulojen ja kulutusmenojen yhteyttä pankkitalletuskantaan. -Samoin sijoitustoimintaan liittyvät maksut kulkevat pankkien kautta. Esimerkiksi osakkeiden tai obligaatioiden kotimaisella myyjällä on pankkitili, josta rahat siirtyvät toisiin sijoituksiin, velanhoitoon tai kulutusmenoihin - jälleen pankkitilin kautta, Lindholm sanoo.

Lindholmin mukaan talletuskanta voi supistua, jos koko pankkijärjestelmän tase pienenee luottojen heikon kysynnän ja niiden poikkeuksellisen suurten takaisinmaksujen kautta.

Sijoittaminen ulkomaille voi supistaa talletuskantaa

Kansainvälisten pääomaliikkeiden vapaus voi Lindholmin mukaan supistaa talletuskantaa. Tämä edellyttää sitä, että kasvava osa kotimaisista tuloista tai nykyvarallisuudesta käytetään ulkomaisten sijoitusten hankintaan. Viime aikoina suomalaisten sijoitukset ulkomaille ovat tuntuvasti kasvaneet. Suomalaisten omistus kansainvälisissä sijoitusrahastoissa yli kolminkertaistui viime vuonna.
-Kansainvälisen sijoittamisen yleistyminen voi vaikuttaa talletuskantaan huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi talletuskoron verotus, Lindholm sanoo. Parikymmentä vuotta sitten neljä viidesosaa suomalaisten finanssivarallisuudesta oli pankkitalletuksissa. Nyt osuus on kymmenyksen luokkaa.

Pankkitalletuskorot ovat vaihdelleet äärimmäisyydestä toiseen: talletusten reaalituotto on ajoittain ollut miinusmerkkinen ja 1990-luvun alussa poikkeuksellisen korkea. Muista sijoituskohteista on saanut pankkitalletuksia selvästi korkeamman tuoton. Tästä huolimatta talletusten määrä on kasvanut tähän päivään asti.

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Heikki Koskenkylä listasi syitä talletusten pysyvyyteen.
-Ensinnäkin talletukset antavat jonkinlaista perusturvaa kuten vakuutukset ja tähän ei kuulu riskinotto. Talletuksilla on lisäksi 150 000 markkaan asti talletussuoja. Kolmanneksi käyttelytilejä käytetään maksuliikenteeseen ja talletukset ovat olleet verottomia.

Nykyisin kaksi kolmasosaa talletuksista on kotitalouksien ja yritysten maksuliikenteen hoitoon tarkoitetuilla tileillä.

Suomen Pankki odottaa korkokilpailua

Säästötilien koroista perittävä 29 prosentin vero tuli voimaan kesäkuun alussa. Pankit eivät vielä ole julkistaneet veromuutoksen aiheuttamia uusia korkoja. Koskenkylä Suomen Pankista arvioi käyttelytilien korkojen säilyvän alhaisina, 0-2 prosenttina. Määräaikaisten säästötilien korkojen hän povaa asettuvan 3-4 prosenttiin.
-Talletusten korkojen täydellinen verollepano voi johtaa korkokilpailuun, mikä on normaalia monissa maissa. Tällöin talletusten korko keskimäärin nousisi, Koskenkylä kirjoittaa. Koskenkylän mukaan pankit voivat kehittää uusia maksupalveluja, esimerkiksi USA:n tyyliin. Siellä rahastoja voi tulouttaa automaattisesti käyttelytileille maksujen katteeksi.
-Kotitalouksien riskinotto todennäköisesti kasvaa varallisuuden kasvaessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.