Asiantuntijat: USA:n tiedustelutiedot Iranista puutteellisia

Useiden asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n tiedot Iranin kiistanalaisesta ydinohjelmasta ovat hataralla pohjalla.

Yhdysvaltain tiedustelupalveluilla ei uskota olevan kovinkaan kattavaa tietoa Iranin kiistanalaisesta ydinohjelmasta. Tiedustelua voidaan myös käyttää hyväksi poliittisiin tarkoitusperiin. Näin arvioivat entiset tiedustelu-upseerit ja muut asiantuntijat.

He eivät usko, että keskustiedustelupalvelu CIA olisi pystynyt palkkaamaan henkilöitä, joilla olisi yhteyksiä Iranin turvallisuusasioista päättävään pieneen uskonoppineiden piiriin.

- Olisin todella yllättynyt, jos Yhdysvalloilla olisi (tiedustelu)yhteyksiä valtaelimiin, sanoo Iranin asioihin perehtynyt Ray Takeyh Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa luotaavasta CFR-instituutista.

- He eivät edes tiedä, keitä toisen luokan vallankumouskaartilaiset ovat.

Entinen asetarkastaja David Kay, joka ensimmäisenä totesi Irakia koskevat tiedustelutiedot puutteellisiksi, on varoittanut presidentti George W. Bushia luottamasta jälleen tietoihin, jotka perustuvat toisinajattelijalähteisiin. Näin tehtiin Irakissa huonoin seurauksin.

- Suuntauksena on pakottaa tiedustelutiedot tukemaan poliittisia perusteluja, Kay sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Yhdysvallat on viime aikoina koventanut äänenpainojaan Iranin suhteen ja uhkaillut sotilaallisilla toimilla, jos maa ei luovu ydinohjelmastaan. Iran sanoo ohjelmansa olevan täysin rauhanomaisen eikä aio luopua siitä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat